Oamenii de stiinta au crezut pentru multa vreme ca problemele de alimentatie sunt cauzate in primul rand de presiunile culturale sau psihologice. Insa in ultimul deceniu, s-a observat o adevarata revolutie in gandirea asupra factorilor ce duc la aceste probleme. Cercetatorii afirma ca au obtinut o evidenta asupra rolului substantial pe care il joaca genele.
Oamenii vulnerabili din punct de vedere genetic sunt mai susceptibili la presiunile determinate de cultura. Astfel ca pot incepe o dieta drastica care duce la probleme de alimentatie. Rezultatul e acela ca atunci cand se afla in fata oglinzii oamenii cu probleme alimentare duc autocritica la extrem. Se concentreaza in mod excesiv asupra formei si greutatii corpului, avand o dorinta de necontrolat de a manca fie prea mult sau prea putin. Date concrete asupra numarului de oameni sunt putine.
Totusi, oamenii de stiinta de la Harvard au prezentat datele primului studiu national reprezentativ despre problemele de alimentatie in SUA.Au aflat astfel ca 4,5% din adulti(9 milioane oameni) s-au confruntat cu probleme alimentare in anumite momente din viata lor. Studiul arata de asemenea ca exista un numar surprinzator de mare de barbati cu probleme alimentare.
Acest tip de probleme au cauze complexe.Cele mai cunoscute 3 sunt anorexia nervosa, bulimia nervosa si problemele cauzate de alimentele ce contin multe calorii.
Anorexia nervosa presupune refuzarea sau incapacitatea de a mentine cel putin 85% din greutatea normala , repetate cantariri ale greutatii corporale, impartirea cu grija a mancarii si consumul numai a unor cantitati mici din anumite alimente .Anorexia nervosa este cea mai putin comuna problema dar cu cea mai mare rata de mortalitate din cele trei. Persoanele cu anorexia nervosa devin foarte slabe prin limitarea aportului de mancare, facand exercitii fizice in mod exagerat si folosind laxative sau alte tehnici purgative. Nutritia proasta poate duce la osteoporoza sau anemie iar femeile isi pot pierde ciclul menstrual.
Bulimia nervosa este caracterizata prin episoade recurente de consum excesiv de alimente ,cel putin de 2 ori pe saptamana timp de 3 luni, mergand pana la extreme pentru a compensa aportul de alimente: voma, abuz de laxative. Oamenii cu bulimie nervosa au de obicei greutate normala si simt o dorinta necontrolabila de a consuma cantitati mari de mancare, cu multe calorii. Apoi compenseaza prin purgative sau exercitiu fizic in exces. Bulimia nervosa poate cauza o serie de probleme medicale cum ar fi cele cardiace si ale sistemului digestiv.
A 3-a problema implica episoade frecvente de consum de alimente bogate in calorii dar lipsesc comportamentele compensatoare observate la bulimia nervosa. De aceea, daca se consuma cantitati mari ,fara a fi compensate, se activeaza castigarea in greutate. De aceea, aceasta problema este asociata cu obezitatea care duce la riscuri de diabet , infarct, probleme cardiace si cancer. Spre deosebire de celelalte doua, nu e oficial recunoscuta ca o problema psihiatrica, dar studiile de la Harvard au aratat ca aceasta este de departe cea mai comuna dintre toate, afectand aproximativ 3% din populatie, in comparatie cu anorexia nervosa-0.6% si bulimia nervosa de 1%.
Problemele de alimentatie sunt tratabile insa sunt necesare niste medicamente mai bune. Terapiile curente implica o combinatie intre abordarea medicala si cea psihologica. Doctorii folosesc de obicei antidepresive sau alte medicamente (singurul aprobat este Prozac pt tratamentul bulimiei nervosa).
O cale de a imbunatati tratamentul este o intelegere mai buna a bazelor genetice si biologice. Studii asupra familiilor si gemenilor aduc dovezi evidente ca genele contribuie la toate problemele de alimentatie majore.
O echipa internationala de cercetare, condusa de dr. Walter Kaye a gasit portiuni de ADN care detin genele asociate cu anorexia sau bulimia nervosa. Sunt necesare insa studii ulterioare.
Oamenii vulnerabili din punct de vedere genetic sunt mai susceptibili la presiunile determinate de cultura. Astfel ca pot incepe o dieta drastica care duce la probleme de alimentatie. Rezultatul e acela ca atunci cand se afla in fata oglinzii oamenii cu probleme alimentare duc autocritica la extrem. Se concentreaza in mod excesiv asupra formei si greutatii corpului, avand o dorinta de necontrolat de a manca fie prea mult sau prea putin. Date concrete asupra numarului de oameni sunt putine.
Totusi, oamenii de stiinta de la Harvard au prezentat datele primului studiu national reprezentativ despre problemele de alimentatie in SUA.Au aflat astfel ca 4,5% din adulti(9 milioane oameni) s-au confruntat cu probleme alimentare in anumite momente din viata lor. Studiul arata de asemenea ca exista un numar surprinzator de mare de barbati cu probleme alimentare.
Acest tip de probleme au cauze complexe.Cele mai cunoscute 3 sunt anorexia nervosa, bulimia nervosa si problemele cauzate de alimentele ce contin multe calorii.
Anorexia nervosa presupune refuzarea sau incapacitatea de a mentine cel putin 85% din greutatea normala , repetate cantariri ale greutatii corporale, impartirea cu grija a mancarii si consumul numai a unor cantitati mici din anumite alimente .Anorexia nervosa este cea mai putin comuna problema dar cu cea mai mare rata de mortalitate din cele trei. Persoanele cu anorexia nervosa devin foarte slabe prin limitarea aportului de mancare, facand exercitii fizice in mod exagerat si folosind laxative sau alte tehnici purgative. Nutritia proasta poate duce la osteoporoza sau anemie iar femeile isi pot pierde ciclul menstrual.
Bulimia nervosa este caracterizata prin episoade recurente de consum excesiv de alimente ,cel putin de 2 ori pe saptamana timp de 3 luni, mergand pana la extreme pentru a compensa aportul de alimente: voma, abuz de laxative. Oamenii cu bulimie nervosa au de obicei greutate normala si simt o dorinta necontrolabila de a consuma cantitati mari de mancare, cu multe calorii. Apoi compenseaza prin purgative sau exercitiu fizic in exces. Bulimia nervosa poate cauza o serie de probleme medicale cum ar fi cele cardiace si ale sistemului digestiv.
A 3-a problema implica episoade frecvente de consum de alimente bogate in calorii dar lipsesc comportamentele compensatoare observate la bulimia nervosa. De aceea, daca se consuma cantitati mari ,fara a fi compensate, se activeaza castigarea in greutate. De aceea, aceasta problema este asociata cu obezitatea care duce la riscuri de diabet , infarct, probleme cardiace si cancer. Spre deosebire de celelalte doua, nu e oficial recunoscuta ca o problema psihiatrica, dar studiile de la Harvard au aratat ca aceasta este de departe cea mai comuna dintre toate, afectand aproximativ 3% din populatie, in comparatie cu anorexia nervosa-0.6% si bulimia nervosa de 1%.
Problemele de alimentatie sunt tratabile insa sunt necesare niste medicamente mai bune. Terapiile curente implica o combinatie intre abordarea medicala si cea psihologica. Doctorii folosesc de obicei antidepresive sau alte medicamente (singurul aprobat este Prozac pt tratamentul bulimiei nervosa).
O cale de a imbunatati tratamentul este o intelegere mai buna a bazelor genetice si biologice. Studii asupra familiilor si gemenilor aduc dovezi evidente ca genele contribuie la toate problemele de alimentatie majore.
O echipa internationala de cercetare, condusa de dr. Walter Kaye a gasit portiuni de ADN care detin genele asociate cu anorexia sau bulimia nervosa. Sunt necesare insa studii ulterioare.
< Anterior | Urmator > |
---|