MedicalStudent.ro

Wednesday
Dec 04th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Editorial Publicatii Neisseria meningitidis - importanta capsulei pentru supravietuirea intracelulara

Neisseria meningitidis - importanta capsulei pentru supravietuirea intracelulara

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

Multe s-au scris despre Neisseria meningitidis, meningococul raspunzator de epidemii grave, cu urmari ingrijoratoare...Infectiile meningococice raman inca o problema de sanatate mondiala iar intelegerea mecanismelor prin care Neisseria eludeaza sistemul imun al gazdei este cruciala. Se stie deja foarte bine ca Neisseria determina boala prin invazivitate si multiplicare, aderand la celulele umane si invadandu-le insa dupa aceasta etapa procesul e in mare parte un mister.

Unul din atributele germenului este reprezentat de capsula sa polizaharidica, cu un rol clar demonstrat in supravietuirea bacteriana in fluidele extracelulare. Studii recente au aratat totusi ca nu e singurul rol...capsula contribuie si la supravietuirea intracelulara !

Sistemul complementului este foarte important in protectia indivizilor de infectia cu N. Meningitidis si totusi acest microorganism s-a adaptat si a dezvoltat mecanisme proprii de protectie anti-complement. Structurile bacteriene de genul capsulei polizaharidice plus cele care imita structurile self ale gazdei sau leaga molecule proprii organismului salveaza germenul de la liza celulara si fagocitoza. Se pare ca Neisseria isi foloseste eficient propritatile, atat extra cat si intracelular.

Metoda folosita in studiu a fost inocularea de tulpini capsulate si necapsulate marcate izotopic in culturi celulare de celule fagocitare si nefagocitare umane. S-au monitorizat invazivitatea si multiplicarea intracelulara. Rezultatele au fost surprinzatoare deoarece capsula, care diminueaza capacitatea de aderare la membrana celulara si de intrare a germenului in celula este esentiala in schimb pentru supravietuirea intracelulara a microorganismului. Un posibil mecanism prin care se produce aceasta supravietuire ar fi cel al rezistentei capsulare la peptidele cationice antimicrobiene (CAMPs – cationic antimicrobial peptides), componente ale sistemului imun innascut.

S-a observat ca tulpinile necapsulate sunt mai susceptibile actiunii defensinelor, protegrinelor si polimixinei B, asemanatoare CAMPs.

Datele obtinute pana acum pot fi considerate limitate insa prin studii de genetica se vor putea studia genele responsabile de aceste noi roluri ale capsulei si ale celorlalte structuri. Odata lamurite definitiv aceste noi observatii se spera reducerea infectiilor meningococice la cazuri izolate si evitarea epidemiilor.

Pentru mai multe detalii despre morfologie, patogenie, tratamente si controlul infectiei cu N. meningitidis incercati: http://www.bact.wisc.edu/themicrobialworld/neisseria.html - Neisserii patogene.


Bibliografie
1. The Neisseria meningitidis Capsule Is Important for Intracellular Survival in Human Cells
2. Interactions between Neisseria meningitidis and the complement system
3. Interactions between encapsulated Neisseria meningitidis and host cells


Publicat de :
Iulia Peciu-Florianu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro