Se considera ca microbul este transmis pe cale fecal-orala, dar si prin reflux gastro-esofagian – care permite transmiterea oral-orala. Contactarea microbului se face cel mai frecvent pana la varsta de 10 ani.
Se considera ca Helicobacter Pylori ar fi implicat in aparitia ulcerelor, a dispepsiilor fara ulcer, dar si a unor sindroame iesite din comun. Tratarea infectiei cu H. Pylori poate duce la vindecarea completa a ulcerului.
Alte diverse afectiuni pot fi agravate sau chiar cauzate de acest microb. Persoanele cu H. Pylori au o permeabilitate crescuta a mucoasei gastrice, si din acest motiv sunt mai expusi antigenelor neprelucrate din alimente. Ei sunt astfel mai predispusi la probleme de imunitate. H. Pylori este incriminat si in dezvoltarea unor afectiuni autoimune datorita anticorpilor care interactioneaza cu diverse tesuturi. De asemenea, s-a constatat disparitia unor rash-uri cutanate de etiologie necunoscuta dupa tratarea infectiei cu H. Pylori. Microbul este banuit a avea o influenta si in aparitia, in unele cazuri, a Sindromului de Oboseala Cronica.
Cel mai grav, 70-90% dintre cazurile de cancer gastric sunt asociate cu infectia cu H. Pylori. In cadrul unei cercetari organizate de “Eurogast Study Group” s-a constatat ca riscul de a dezvolta neoplasm gastric este de sase ori mai mare in cazul infectiei cu aceasta bacterie. Studiile au aratat ca si gastrita cronica evolueaza spre cancer gastric.
In general metoda de tratament utilizata este, bine-nteles, medicamentoasa – cu antibiotice. Totusi, un studiu spaniol recent a lansat ideea ca uleiul de masline ar putea si folosit in scopul preventiei si chiar tratarii unei infectii cu H. Pylori. Testele de laborator preliminare au scos la lumina o ipoteza conform careia compusii antioxidanti care se gasesc in uleiul de masline au eficacitate impotriva mai multor tulpini de H. Pylori. Cercetatorii spun ca rezultatele trebuie sa fie totusi demonstrate. Dar, in cazul in care viitoarele studii vor confirma aceasta ipoteza, introducerea uleiului de masline in dieta v-ar putea ajuta sa tratati sau chiar sa preveniti ulcerele.
Cercetatorii spun ca niste studii anterioare au aratat ca alte produse naturale, bogate in antioxidanti dintr-o anumita clasa, antioxidanti cunoscuti sub denumirea de compusi fenolici, cum ar fi vinul rosu sau ceaiul verde, ar inhiba dezvoltarea acestei bacterii. Totusi, uleiul de masline este unic datorita continutului sau in uleiuri vegetale bogate in compusi fenolici, putine dintre acestea fiind comestibile.
Studiul, publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry, a fost facut cu ajutorul unor experimente care au dus la simularea in laborator a conditiilor din organismul uman, si astfel s-a evaluat capacitatea uleiului de masline de a lupta impotriva H. Pylori. Potrivit cercetarilor efectuate la Universitatea Hospital of Valme din Sevilia, Spania, compusii fenolici benefici au ramas stabili pentru cateva ore in mediul acid similar celui din stomacul uman.
S-a concluzionat ca uleiul de masline este capabil sa distruga 8 tulpini virulente de H. Pylori, dintre care 3 sunt rezistente la unele antibiotice.
www.helico.com
www.webmd.com
Comentarii (3)
Subscribe to this comment's feedTratament natural helicobacter

Helicobacter


Scrie comentariu
< Anterior | Urmator > |
---|
Multumesc frumos.