MedicalStudent.ro

Wednesday
Dec 04th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Editorial Publicatii Salvatorii cu aripi

Salvatorii cu aripi

Evaluare articol: / 10
Cel mai slabCel mai bun 

În septembrie 1990,cu un prim apel de urgenţă,SMURD a început o lungă poveste de succes,ce a antrenat oameni,muncă,talent,dăruire,pasiune şi profesionalism. SMURD-ul,al cărui părinte e dr. Raed Arafat a încercat introducerea în România a unui nou concept, medicina de urgenţă. La început,a fost munca de voluntariat, cu nopţi nedormite şi dăruire totală, toate echipamentele venind din donaţii, văzându-se în lumea întreagă că la SMURD se face totuşi ceva.

Mulţi îşi amintesc de doctorul străin, care avea o maşină veche şi alerga la intervenţii de urgenţă, cărând uneori singur bolnavii...dr. Raed Arafat a convins şi cucerit rapid un oraş, un judeţ, fiind un model pentru o ţară întreagă! În cele din urmă, Raed Arafat şi serviciul SMURD a primit votul a 96% din suflarea judeţului, pentru că pe roţi sau pe calea aerului, ei vin cu “spitalul” la locul tragediei, uneori făcând şi minuni.

Sâmbătă, 19 august, ora 23.30...la SMURD e linişte, totul pare să indice o seară fără probleme. La 112 e anunţat un accident rutier la 50 km de Tg-Mureş. La Unitatea primire urgenţe se confirmă: 2 victime în stare foarte gravă. Ambulanţa porneşte girofarele, o echipă de medici fiind deja la locul accidentului şi comunicând cu cei de la SMURD. De serviciu e dr. Vanghelie Bogdan, pe mâna căruia e lăsat SMURD-ul când nu e Raed, care conduce acum planul de salvare.Ajungând la locul accidentului,se iau măsuri pentru stabilizarea victimelor...Unitatea primire urgenţe aşteaptă sosirea ambulanţei...a doua zi, victimele erau in afara oricărui pericol...! Nu poţi decât să rămâi înmărmurit, aceşti oameni luptă cu moartea şi cu imposibilul, gama intervenţiilor incluzând toate urgenţele ce pun viaţa unei persoane sau mai multora în pericol imediat.

Uimită fiind de ce se întâmplă, am îndrăznit să o întreb pe cea mai pasionată de zbor de acolo, de ce SMURD? Răspunsul a venit imediat „La SMURD se lucrează la standardul internaţional al specialistului, urmează doar să generalizăm la nivel de tară experienţa noastră”,zâmbeşte Simona Bratu.

La SMURD este o importantă muncă medicală şi umanitară, de care toţi ar trebui să fim mândrii, sunt un model de serviciu medical modern. Prin voluntariat, funcţionează ca un element de pregătire continuă pentru viitorii medici. Am rămas impresionată de entuziasmul şi devotamentul pe care îl demonstrează personalul; nu numai că acoperă o cerinţă locală, dar arată şi ce se poate prin cooperarea dincolo de frontiere profesionale şi naţionale, un exemplu excelent pentru alte sectoare ale medicinii din România.

Munca la SMURD? Sânge rece si adrenalină... De ce? Pentru că a fost înfiinţat din pasiune pentru medicina de urgenţă! „Visul este motorul care te poartă iar omul este cel care îi permite să se realizeze în întregime. Fie ca Raed să viseze multă vreme”, declară dr. Francois Richter din Paris. Sunt nişte oameni obişnuiţi, dar care salvează vieţi zi de zi, care iubesc zborul şi sunt absolut pasionaţi, buni colegi care comunică bine cu echipa tehnică...fac totul cu pasiune, fiind îndrăgostiţi de misiunile cu elicopterul. Sunt oameni cu o putere de muncă ieşită din comun, lucrând şi după program.

„Personal, consider că trainingul de la ei face mai mult decât practica din toţi anii noştrii de facultate”,declară un fost participant al Şcolii de vară de la Tg-Mureş.

Aş vrea să provoc amintiri plăcute celor care au fost şi le-a plăcut şi să le fac poftă celor care vor să meargă.

Am găsit şi lăsat la SMURD nişte luptători pentru viaţă...adevărate valori umane!
Celor care zilnic se luptă pentru a înlătura durerea omenească, vă mulţumesc pentru lecţia de viaţă!

Pentru cea care a fost Lala


Publicat de :
Mihaela Selescu
Puncte: 689
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro