Stiri Din pacate, pana in prezent, prea putine din publicatiile romanesti, tiparite sau online, au fost capabile sa ofere celor interesati din lumea medicala stiri sau news-flash-uri la un standard ridicat de calitate. Inca de la inceputul proiectului nostru, acesta a fost apreciat si nu a ramas neobservat faptul ca stirile noastre sunt uneori deasupra celor aparute in publicatii specializate pe asa ceva, in domeniul medical. Surprinzator sau nu, studentii medicinisti sunt capabili sa realizeze sinteze documentate, sa priceapa mesajul original si sa-l transmita colegilor, doctorilor, profesorilor mai bine chiar decat un jurnalist pregatit.
Inca o data, pentru a publica pe site nu e nevoie decat sa fii student la una din facultatiile sau colegiile ce apartin Universitatiilor de Medicina si Farmacie din tara si sa indraznesti sa ne contactezi pentru a impartasi si celorlalti ceva ce tie ti s-a parut interesant.
Cel mai simplu este sa incepi cu ceea ce vrei sa obtii : incearca sa spui intreaga poveste in primul paragraf. Introducerea nu trebuie sa contina mai mult de 30 de cuvinte. Nu uita de: cine, ce, unde, cand, de ce si cum? Construieste-ti povestea pas cu pas, gandeste-te ca cititorul habar nu are despre ceea ce spui, trebuie sa-l informezi corect si clar. Pentru asta tu trebuie sa verifici cat mai mult informatia pe care vrei sa o transmiti, alegi punctul de vedere adecvat si te bazezi pe el, renunti la punctele de vedere neinteresante si plictisitoare. Nu uita sa gasesti si sa mentionezi si alte surse de informatii legate de subiectul tau, poate cititorul vrea sa afle mai multe.
Singurele cerinte ce trebuie respectate in alcatuirea unei publicatii sunt: data publicarii articolului original, numele si competentele autorului (studentului), cateva cuvinte cheie din textul scris pentru a facilita identificare acestuia in motoarele de cautare si bibliografia articolului. Simplu si util atat pentru cel care a scris cat si pentru cei care sunt interesati de tema respectiva.
Editorial Fiecare zi ca student la medicina este o provocare. De fiecare data cand ni se intampla ceva ne gandim cum ar fi sa povestim cuiva, sa impartasim putin din experienta noastra de “studenti alesi”. Acum fiecare dintre noi are ocazia sa se exprime liber! Nu trebuie decat sa accepte provocarea de a redacta un editorial! Nu e catusi de putin complicat, si cel mai probabil se va dovedi util atat pentru cel care-l redacteaza cat si pentru cei care il citesc. Asteptam cu totii cu interes sa vedem prin ce aventuri mai trece in ziua de azi medicnistul…si stim ca nu sunt deloc putine.
Contravizita In afara stagiilor din curricula universitara, studentii pot participa in timpul liber la contravizita efectuata mai mult sau mai putin traditional de toata echipa medicala a unei sectii. Este o ocazie sa inveti lucruri noi sau sa aprofundezi un anumit capitol din medicina, ferit fiind de aglomeratia din timpul zilei.
In acest meniu poti povesti colegilor tai ce ai aprofundat mai bine sau poti povesti o patologie care ti s-a parut mai interesanta. Viitorul acestui meniu poate conduce la un concurs de referate pe teme medicale. Bibliografia este si aici obligatore.
Cazuri clinice Acest meniu are doua categorii de publicatii: Quiz-urile si Expunerile de caz.
Quiz-urile pot fi propuse de oricare student sau cadru medical ce apartine UMF. Acestea vor sa provoace dialoguri interesante pe o anumita tema propusa, vor sa uneasca comunitatea medicala prin stabilirea unor noi colaborari intre persoane cu interese comune si cel mai important, vor sa promoveze discursul stiintific.
Expunerile de caz se doresc a fi o metoda la indemana tuturor studentilor de a exersa si a-si valorifica abilitatile de a prezenta cu success o lucrare la congresele studentesti organizate in fiecare an de fiecare UMF din tara.
Pentru a imbunatati calitatea textelor publicate incurajam comentariile ce se pot realiza pe marginea articolelor publicate.
In vederea respectarii unor principii, in expunerea unui caz clinic v-am ruga sa specificati acolo unde este cazul numele coordonatorului lucrarii respective.
Daca nu va descurcati singuri, intrebati coordonatorul proiectului “Ce trebuie sa contina o Expunere de caz?”
Personalitati: Cu totii suntem dornici sa cunoastem cat mai mult. Invatam medicina..si domenii ale acesteia, insa nu cunoastem mare lucru despre cum era la inceputuri. Pentru a ne forma ca medici, dar si ca oameni, este obligatia noastra sa avem o cultura cat mai vasta si sa aprofundam Istoria Medicinei. Informatii putem culege de oriunde legate de aceasta, insa e dificil sa le sintetizam, si avem din ce in ce mai putin timp sa o facem. Haideti sa ne informam in acest sens si sa aratam respect, si mai ales mandrie, pentru predecesorii nostri prezentandu-le viata si mai ales activitatea medicala. Cu siguranta fiecare dintre voi admira o personalitate din lumea medicala romaneasca sau internationala, faceti cunoscute realizarile acesteia si colegilor vostri!
Pentru o rigurozitate a publicatiilor aparute, si aici articolele trebuie sa contina bibliografie.
Publicatii Chiar daca articolele din aceasta categorie vor contine obligatoriu bibliografie, in aceasta sectiune vor fi publicate articolele in care gradul de originalitate este ridicat iar contributia proprie o depaseste pe cea din simplele referate documentate din diverse surse. Incercam sa promovam activitatea in aceasta sectiune deoarece acest exercitiu se va dovedi benefic celor care isi vor prezenta propriile lucrari (lucrare de diploma, licenta, doctorat, congrese).
Blog Pentru cei pasionati de weblogging sau pur si simplu sunt pasionati de intretinerea unui jurnal online, reteaua medicalstudent ofera aceasta posibilitate. Blog-urile vor putea fi citite numai de catre membrii retelei. Daca te-ai hotarat, contacteaza-ne! |