MedicalStudent.ro

Thursday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Editorial Personalitati Cancerul de piele si sexul

Cancerul de piele si sexul

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Diferente genetice inerente sunt cauza pentru care barbatii au de 3 ori mai multe sanse decat femeile sa faca un cancer de piele, si nu expunerea la soare. Asa spun cercetatorii de la Centrul Medical Universitar din Ohio.

Carcinomul scuamos este pe locul al doilea in radnul celor mai intalnite forme de cancer cutanat. Anual se inregistraza aproape 20.000 de cazuri noi in SUA. Desi are o incidenta mult mai mare decat melanomul, carcinomul scuamos nu este nici pe departe un motiv de ingrijorare. Totusi, poate fi letal la unii pacienti, mai ales la imunosupresati, incluzand cei care au suferit un transplant si pe cei seropozitivi.

Multe studii au aratat faptul ca riscul de a face un carcinom scuamos creste odata cu expunerea la razele solare. Timp de mai multi ani, s-a crezut ca stilul de viata are un cuvant de spus in ceea ce priveste incidenta carcinomului, intrucat barbatii petrec mai mult imp decat femeile sub influenta razelor solare, fara o protectie adecvata.

Acest lucru ar putea fi de asemenea adevarat, dar cercetatorii au aratat ca exista si alti factori implicati - diferente legate de sexul persoanei in cauza. Astfel este determinata cantitatea de antioxidanti de la nive cutanat.

Studiul respectiv apare in editia lunii aprilie pentru Cercetari in domeniul Cancerului. Dr. Tatiana Oberyszyn, profesor de patologie si virusologie, imunologie si genetica moleculara la Centrul medical Ohio, a studiat cancerele cutanate de ani de zile. Are acum o pista ca diferentele legate de sexul pacientilor au un rol destul de important in aparitia acestor formatiuni maligne. Astfel, a facut un experiment pentru a vedea clar care sunt acestea. A desfasurat experimentul impreuna cu o studenta a laboratorului sau, JEnnifer Thomas-Ahner, care a studiat efectul radiatiilor UVH pe soareci - masculi si femele - la o expunere acuta si identica.

Radiatiile UVB, spre deosebire de UVA si UVC, sunt cele mai daunatoare pielii. Chiar si o singura expunere prelungita este suficienta pentru a provoca arsuri de piele, cu roseata, umflarea zonei respective si cresterea fluxului sangvin.

Thomas-Ahner a comparat diferite reactii inflamatorii la grupuri de barbati si de femei, notand gradul de inflamatie, nivelul antioxidantilor, gradul de degradare al materialului ADN in celulele epiteliale si nivelul de mieloperoxidaza in tesuturi. Mieloperoxidaza este o enzima care reflecta gradul de infiltrare al neutrofilelor. Acesta este primul pas spre raspunsul inflamator. Antioxidantii ajuta repararea materialului ADN deteriorat si de asemenea ajuta in curatarea produsilor toxici rezultati in urma lezarii tesuturilor.

Ea a descoperit diferente importante intre cele doua grupuri. Masculii aveau un raspuns inflamator cu o amploare mai redusa decat femelele; acest lucru a rezultat din masuratori legate de grosimea pielii si de nivelele de peroxidaza. De asemenea materialul ADN avea leziuni mai extinse si un nivel mai scazut de antioxidanti.

In cel de-al doilea experiment, Thomas-Ahner a expus soarecii la radiatii de intensitate si durata mai mare, iradiindu-i timp de 16 saptamani, de 3 ori pe saptamana. Cand soarecii au atins varsta de 25 de saptamani, i-a examinat pentru a nota diferentele in cresterea tumorilor, marime si numar. A descoperit ca masculii au facut tumori mai devreme decat femelele si ca aveau mai multe tumori decat acestea. Tumorile masculilor erau de dimensiuni mai mari si un caracter mult mai agresiv decat cele ale femelelor.

Oberyszyn si Thomas-Ahner au observat de asemenea ca exista o diferenta intre capacitatea de actiune a antioxidantilor la masculi si la femele - diferenta notabila indiferent de prezenta/absenta radiatiilor. Oberyszyn este de parere ca nivelul mai ridicat al antioxidantilor la femele a fost cel care a limitat extinderea tumorilor.

"Este pentru prima data cand cineva s-a aplecat asupra efectelor pe diferite sexe a radiatiilor UVB" spune Qberyszyn "Ni s-au oferit dovezile clare a bazei biologice pentru dezvoltarea carcinoamelor scuamoase."

Oberyszyn spune ca studiile trebuie sa fie terminate pentru a valida descoperirile, dar datele obtinute sunt compatibile cu alte studii care sugereaza o potentiala baza biologica pentru diferente - in functie de sex - in dezvoltarea cancerului si a altor boli.(www.medicalnewstoday.com)

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro