Proteina poarta numele de proteina “heat shock” 90, sau hsp90. Acesta are o proprietata fundamentala in metabolismul celular si anume, promoveaza durata de viata a celulei.
S-a aratat ca in cancerul mamar si in leucemie, acesta modificare, numita acetilare, arata o “atractie deosebita” la 17-AAG, un medicament de teste. Se pare ca hsp90 si-a gasit “NASUL” cu aceasta ocazie, drogul reusind sa altereze activitatea proteinei spre o blocare permanenta a sa. Hps90 se combina in conditii normale cu ATP ducand la massive infuzii de energie pentru celula canceroasa, dar odata cu legarea de acest medicament, se presupune o incetare in activitate a acestu complex daunator mersului spre vindecare a bolii.
Partea mai putin placuta a ecuatiei, este ca 17-AAG, odata cu stoparea legarii hsp90 de ATP, induce indirect in celula secretia de hsp70, o alta proteina “heat”, putin modificata fata de precedenta , aceasta fiind capabila sa sustina un alt tip de cancer, modificat ca forma. Cercetatorii acestui proiect, in frunte cu Dr. Yang( oncolog in cadrul laboratoarelor de oncology ale Dr. Kapil Bhalla, director al Colegiului Medical al Cancerului, din Georgia), cauta un conjugat pentru 17-AAG, care ar stopa si efectul celeilalte proteine.
Ceea ce este surprinzator este ca tot acesti cercetatori au descoperit faptul ca la o persoana sanatoasa, drogul de mai sus nu are afinitate mare asupra proteinei hsp90 sau hsp70. In cancer , lucrurile se schimba, dar modificarile apar prin intermediul “declansatorilor “ proveniti din mediul extern. Putem aminti aici de stres si mancaruri cu potential mare oxidativ, cum sunt cele preparate in ulei incins, prajite, tinute mult timp inadecvat, inainte de preparare- un motiv in plus pentru o dieta sanatoasa, lucru intarit si de Dr. Yang.
Proteinele “Heat schock” mai sunt numite si intretinatori moleculari sau simboluri moleculare din cauza rolului lor specific in celula si anume de intretinere. Ele activeaza gene care in prealalbil duc la sinteze proteice, misca proteinele in jurul celulei si a structurilor celulare, pana la punctual in care fiecare proteina se afla in locul potrivit pentru a alcatui o structura compacta in cadrul molecular.
De aceea, studiul acestor “mici ingineri” ne este de mare folos, pentru ca daca intelegem metabolismul cancerului in sine, putem deslusi misterul acelui “leac” mult asteptat.(www.medicalnewstodau.com)
< Anterior | Urmator > |
---|