MedicalStudent.ro

Thursday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Oncologie Cancerul de prostata

Cancerul de prostata

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Un studiu condus de cercetatorii de la Facultatea de Medicina Keck a Universitatii din California de SUd (USC) si Facultatea de Medicina de la Harvard a identificat 7 factori de risc genetici, purtati de anumiti indivizi, care induc apartia cancerului de prostata. Conform studiului, acesti factori de risc sunt codificati intr-o singura secventa ADN, situata pe cromozomul 8 si prezice cu precizie posibilitatea aparitiei cancerului de prostata. Studiul a fost publicat in editia online a revistei Nature Genetics, pentru luna aprilie.

"Studiul a identificat combinatii genetice care indica faptul ca riscul de aparitie al cancerului este de 5 ori mai ridicat" spune David Reich, profesor asistent de genetica la Harvard. "Atat combinatiile de secvente genetice care implica riscuri crescute cat si cele care implica riscuri scazute sunt comune la populatia actuala."

"Identificarea acestor variante genetice este un pas important in intelegerea riscului crescut pe care il au afro-americanii, in comparatie cu ceilalti americani, si cu atat mai mult de ce anumiti barbati fac acest tip de cancer, iar altii nu." spune Chistopher Haiman, conducatorului studiului si profesor asistent de medicina preventiva la Facultatea de Medicina Keck la USC.

In timp ce aceasta echipa a identificat 7 secvente genetice responsabile de aparitia cancerului pe cromozomul 8, alte doua studii au publicat, in aceeasi editie a revistei Nature Genetics importanta acestei regiuni in aparitia cancerului, oferind astfel mai mult credibilitate descoperirilor. Unul din studii vine de la deCODE Genetics din Islanda, iar celelalte de la Institutul National pentru Cancer. Impreuna, cele trei studii ofera o dovada solida a rolului variantelor genetice iin aparitia cancerului de prostata.

Conform studiului efectuat de USC si Harvard, cele 7 variante genetice luate individual prezic riscul de aparitie a cancerului, riscul variind in functie de fragmentul genetic care se ia in discutie. Dat fiind ca aproape toti factorii de risc se intalneau cu o frecventa mare la populati afro-americana, se poate astfel face o comparatie intre acestia si restul americanilor. Capacitatea predictiva a fragmentelor genetice poate fi utila si in prevenirea cancerului de prostata. "Testele clinice efectuate pe aceste fragmente ne ajuta sa selectam pacientii pentru screening si prevenire in functie de prioritati." spune Reich.

Studiul a adus si noi descoperiri biologice. A dezvaluit ca fiecare secventa genetica ce contribuie la aparitia cancerului de prostata este localizata in afara zonelor de codare, in regiuni destinate deja ADN-ului considerat "surplus". "Descoperirea mai multor schimbari genetice independente care au loc una langa cealalta, dar in afara oricarei gene cunoscute, sugereaza faptul ca exista mecanisme genetice noi. Conform acestora, schimbari in fragmente ADN pot modifica riscul aparitiei bolii." spune Brian Henderson, decanul Facultatii de Medicina Keck.

In anul 2006, doua reviste au scos in evidenta aceeasi regiune cromozomala ca fiind cu rol insemnat in aparitia cancerului de prostata. Compania deCODE Genetics din Islanda a identificat prima doua variante genetice care contribuie la aparitia cancerului. Grupul USC/Harvard a publicat apoi identificarea unei mici regiuni (care are circa 4 milioane de nucleotide sau 1/1000 din genom) care este posibil sa codifice factorii de risc. Apoi s-a facut un screening pentru genoamele complete a 2.500 de afro-americani. Rezultatele au demonstrat ca era vorba de mai mult decat o singura varianta genetica in regiunea interesata.

Pentru a descoperi factori de risc suplimentari, echipa testeaza sistematic modificarile genetice care au aparut in regiunea respectiva a cromozomului, in cazul a 7.500 de afro-americani, asiatici americani, hawaiani nativi, latini si americani europeni, toti barbati si fara cancer de prostata. (www.medicalnewstoday.com)


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Un nou marker pentru agresivitatea celulelor canceroase

Cantitatea moleculelor mici de ARN care nu codifica nici o proteina - numite let-7 - par sa defineasca cel mai bine diferite stadii ale cancerului. Mai bine chiar decat "clasicii" markeri tumorali, au descoperit cercetatorii de la Universitatea din Chicago.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro