Parlamentul a adoptat vineri, 7 noiembrie 2008, Legea farmaciei. Legea 266/2008 a fost adoptata cu respectarea prevederilor art.75 si art.76 alin.(2) din Constitutia Romaniei si a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 765 din 13.11.2008.
A fost necesara adoptarea unei astfel de legi deoarece Romania era singura tara din U.E. care nu avea un astfel de act. Pana la adoptarea acestei legi, farmaciile functionau dupa ordine ale ministrului Sanatatii.
Legea este rodul colaborarii dintre parlamentarii liberali, comisia de sanatate, Ministerul Sanatatii si Colegiul Farmacistilor.
Legea face referire atat la farmacia comunitara, cat si la drogherii. Spre deosebire de drogherie care poate fi condusa de un asistent medical de farmacie, farmacia este condusa de un farmacist-sef cu drept de libera practica, membru al Colegiului Farmacistilor din Romania.
Asistenta farmaceutica a populatiei se face prin intermediul farmaciilor si a drogheriilor, in conditiile acestei legi. Eliberarea medicamentelor se face numai in farmacia comunitara sau prin drogherie.
Farmacia comunitara functioneaza pe baza autorizatiei de functionare emisa de Agentia Nationala a Medicamentului si se infiinteaza si functioneaza in cadrul unei societati comerciale organizate in conformitate cu legea 31/1990.
Activitatea farmaciei se desfasoara in conformitate cu Regulile de buna practica farmaceutica elaborate de Ministerul Sanatatii Publice cu consultarea Colegiului Farmacistilor din Romania, aprobate prin ordin al ministrului.
Se specifica faptul ca in mediul urban, o farmacie se poate infiinta la minimum 3000 de locuitori in Bucuresti, la minimum 3500 in orasele resedinta de judet si la minimum 4000 de locuitori in celelalte orase. In mediul rural, o farmacie se poate infiinta la minimum 4000 de locuitori sau maxim o farmacie in localitatile cu mai putin de 4000 de locuitori. Prin exceptie, se poate infiinta cate o farmacie comunitara in gari si aerogari si in centrele comerciale cu o suprafata de vanzare de peste 3000 mp.
Farmacia comunitara trebuie sa fie amplasata la parterul cladirilor, cu acces liber din strada si trebuie sa aiba o suprafata utila de minimum 50 mp, exceptand holurile si grupurile sanitare.
Farmacia functioneaza numai in prezenta cel putin a unui farmacist, neputand fi inlocuit de nici o alta persoana de alta profesie. In farmacie isi desfasoara activitatea farmacistul-sef, farmacistii si asistentii de farmacie si, in limita competentelor lor, studenti si farmacisti rezidenti sau alte persoane aflate in procesul de invatamant farmaceutic sau de stagiu profesional.
Supravegherea si inspectia in farmaciile comunitare si drogherii se exercita de catre Agentia Nationala a Medicamentului impreuna cu reprezentanti ai Colegiului Farmacistilor din Romania pe baza unui protocol si se efectueaza cel putin o data la 2 ani.
Nerespectarea programului de functionare, a dispozitiilor legale, afisarea de reclame ale produselor medicamentoase in incinta farmaciei se sanctioneaza conform legii.
De asemenea, este interzisa angajarea de personal care nu poseda drept de libera practica, cu exceptia persoanelor aflate in perioada de stagiu.
Functionarea unei farmacii comunitare sau a unei drogherii fara autorizatie de functionare emisa de Agentia Nationala a Medicamentului sau de Ministerul Sanatatii Publice sau detinerea si eliberarea in drogherii a produselor medicamentoase interzise a fi comercializate in drogherie se sanctioneaza cu amenzi de la 10.000 la 20.000 de lei conform art. 39 al legii.
Constatarea faptelor ce reprezinta contraventii si aplicarea amenzilor revine inspectorilor din cadrul inspectiei sanitare de stat din Ministerul Sanatatii Publice.
Pentru a vizualiza legea asa cum apare in monitorul oficial, accesati:
http://www.colegfarm.ro/images/pdf/legeafarmaciei.pdf www.monitoruloficial.ro www.colegfarm.ro< Anterior | Urmator > |
---|