Istoria colonoscopiei a inceput in anul 1958 cand Dr. Matsunaga din Japonia a introdus o camera pentru endoscopie gastrica intracolonic sub control fluoroscopic. In urma descoperirii si dezvoltarii fibrelor optice in 1963, Dr. Overholt din SUA a efectuat prima sigmoidoscopie flexibila , in anii '70 tehnologia colonoscopiei s-a perfectionat , iar in 1983 a aparut video-endoscopul (Welch-Allyn , USA).
Colonoscopia a evoluat de la o simpla metoda imagistica la un instrument complex ce poate fi folosit in scop diagnostic pentru evaluarea modificarilor patologice aparute la nivelul intestinului gros , in scop terapeutic ( ex. polipectomia, cauterizarea unor leziuni hemoragice ), ca si metoda de screening la pacientii cu risc crescut de a dezvolta polipi adenomatosi sau cancer de colon .Un rol important care nu reprezinta un scop de sine statator al colonoscopiei este reprezentat de recoltarea probei bioptice ce ofera la examenul histopatologic informatii esentiale fara de care conduita terapeutica asupra anumitor pacienti nu poate fi nici macar construita ca si schita.
Colonoscopia ca si metoda terapeutica prezinta riscuri , contraindicatii si limitari impuse de diferiti parametri ca : starea pacientului, anatomia colonului , limitarea tehnologica si indemanarea medicului. Costurile si pregatirile necesare efectuarii colonoscopiei sunt ridicate dar in comparatie cu rezultatele oferite randamentul acestei metode este foarte ridicat.
Majoritatea colonoscopiilor efectuate in lume sunt in scop de screening pentru cancerul de colon. Aceasta patologie afecteaza 1 din 20 de locuitori in Europa iar in Romania numarul acestora a crescut vertiginos de la 14% in 1993 la 23% in 2003 iar in prezent nu exista date statistice exacte despre aceasta patologie in Romania.
Alta metoda ce si-a dovedit randamentul este reprezentata de CT colonografia sau colonografia virtuala , aceasta fiind utila atunci cand colonoscopia este contraindicata. Colonografia virtuala, nefiind o metoda invaziva, nu prezinta riscurile colonoscopiei. Unii doctori au incercat sa dezvolte o ideie gresita , colonoscopia versus CT colonografia. In cazul diagnosticului, evaluarii sau screeningului cancerului de colon aceste doua metode nu se exclud una pe alta ci se completeaza reciproc, iar la unii pacienti pot fi efectuate ambele pre – sau postoperator astfel oferindu-se un diagnostic de o certitudine mult mai mare, unde medicul datorita limitelor poate pierde din vedere vreo modificare patologica, aceasta poate fi observata sau confirmata in alte cazuri cu ajutorul colonografiei virtuale.
In SUA, conform datelor statistice oferite de American cancer society, cancerul de colon a scazut de la 38 din anii ’80 la 20 in 2004 la 100.000 de locuitori. Acesta datorita unei politici nationale de screening a populatiei pe grupe de riscuri si pe baza unor criterii atent efectuate lucru ce ar trebui aplicat si in Romania privind datele statistice , aplicand si principiul „ E mai usor sa previi decat sa tratezi ".
Bibliografie Practical Gastrointestinal Endoscopy , Peter B. Cotton , Christopher B. Wiliams,Tratat de chirurgie , Vol 1 , N. Angelescu,American cancer society (http://www.cancer.org/docroot/home/index.asp ).< Anterior | Urmator > |
---|