Dispnee progresiva si pierdere in greutate
1.Care ar fi diagnosticul diferential adecvat?
a)fibroza alveolara cronica
b)azbestoza pulmonara
Azbestoza pulmonara este de fapt o fibroza pumonara determinata de inhalarea prelungita a particuleleor de azbest,caracterizata de insuficienta respiratorie cronica.
c)edem pulmonar cardiogen
2.Ce data din antecedentele personale sustin bolile acuzate?
Dispnee progresivala un nefumator sau la o persoana care nu a avut manifestari tusive in trecut prelungite, poate sugera fibroza pulmonara interstitiala. Dispneea in efort este un fenomen obisnuit, dar atunci cand se prelungeste si in repaus trebuie sa ne punem cateva semne de intrebare. Daca din anamneza pacientului,deducem expunerea la particole de azbest trebuie luata in seama o componenta "industriala" a bolii (si anume particolele de azbest), dar pentru certitudinea diagnosticului avem nevoie de analize amanuntite.
3.Ce amanunte trebuie cautate,pentru a ne duce mia aproape de diagnosticul final?
O incercare de a afla gradul de deteriorare functionala suferita de bolnav, ar trebui sa fie facuta, pentru mai multe detalii. De altfel ar trebui aflat si gredul de expunere la particolele de azbest. Anamneza ar trebui sa se desfasoare spre aflarea altor detalii referitoare la posibile boli sistemice, intoxicatii cu droguri, mediul de viata si respectiv lucru(dupa cum am ma aimintit si sus), si orice agent cunoscut sa produca alveolita alergica de natura extrinseca.(substante care se pot gasi fie in carnea de pasare , fie in structura firului de fan). O cardiomiopatie ischemica degenerata intr-un infarct sau cauze de hipertensiune arteriala pot sugera mai bine edemul pulmonar.
4.Ce examinari clinice trebuie parcurse oricum?
Examinarea generala ar trebui sa fie indreptata spre cauze de insuficieanta cardiaca sau pulmonara. Edeme gambiere, cianoza, tahicardie si rata respiratorie ar trebui analizate. Hypocratismul unghial este asociat de multe ori cu fibroza alveolara dar nu si cu cea cauzata de azbest. La examenul aparatului respirator se pot observa secretii sarace, percutie normala dar se pot evidentia la auscultatie si subcrepitante. Pierderea in greutate poate fi un semn adesea intalnit in boala pulmonara interstitiala. Ar trebui facute investigatii si pentru o posibila cauza de carcinom bronhopulmonar.
5.Ce investigatii ar fi mai importante si de ce?
-radiografie pulmonara:poate fi normala,sau prezentand plamani restransi, ingustati sau poate prezenta arii mici de opacitate. Cauze de azbestoza se pot evidentia prin observarea unor calcificari pleurale.
-CT:poate releva fibroza pulmonara sau inflamatie pleurala,respectiv lanivelul tesutului pulmonar
-teste de functionalitate pulmonara:spirometrie
-saturatie a oxigenului
-marcari serici care sa releve prezenta sustantelor inflamatoare
-hematocrit:daca se suspecta hipoxie cronica
6.Tratamentul adecvat?
In general se recomanda evitarea agentilor inflamatori cere pot fi inhalati. In ceea ce priveste medicatia propriu-zisa, trebuie prescrisa in functie de scop si anume:-pentru limitarea fibrozei pulmonare si controlul acesteia se foloseste tratament sistemic cu corticosteroizi sau tratament imunosupresiv, cu toate ca de multe ori raspunsul al acest tratamnet este descurajator. La pacientii cu boala aflata in stare grava se recomanda folosirea mastii de oxigen la domiciliu.
bibliografie: CORE MEDICAL CASES,de STEVE Bain si JANESH K.GUPTA
< Anterior | Urmator > |
---|