MedicalStudent.ro

Thursday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Retina 3D

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 

In efortul lor de a imbunatati diagnosticarea multor afectiuni oculare, cercetatorii vor introduce un tip nou de laser pentru a putea reda o imagine 3D a retinei. Imaginea formata pe retina este prelucrata cu o metoda numita tomografie de optica coerenta (OCT), care foliseste lumina pentru a obtine imagini ale ochiului de inalta rezolutie, chiar si pentru structuri precum retina, care nu este un strat de suprafata.

Acest studiu este prezentat la CLEO/QELS in Baltimore, 6-11 mai.

Imaginea conventionala OCT ofera tipic o serie de sectiuni 2D ale retinei, care pot fi combinate pentru a forma o imagine 3D a volumului acesteia. Si mai utila pentru diagnosticarea bolilor ar fi obtinerea unei imagini 3D de inalta rezolutie a intregului ochi. Viteza limitata de imagistica si miscarile oculare involuntare, cum ar fi clipitul, fac dificila obtinerea unai imagini 3D a retinei in volumul acesteia.

In aplicatiile oftalmologice, sistemele OCT lucreaza prin scanarea luminii inainte si inapoi in lungul ochiului, urmarind linii mici, de ordinul micrometrilor, care formeaza imaginea de inalta rezolutie rand pe rand. Sistemele comerciale scaneaza ochiul la scale de la cateva sute la cateva mii de linii pe secunda. Un pacient tipic isi poate mentine ochiul nemiscat aproximativ o secunda, limitand cantitatea informatiei 3D care poate fi obtinuta.

Robert Huber - acum la Universitatea Ludwig Maximilianus din Germania - si colegii de la MIT au raportat scanari ale retinei la viteze record de 236.000 linii pe secunda, cu factor de imbunatatire 10 fata de tehnologia curenta OCT. Cu tehnica lor, care foloseste un laser a carui frecventa poate fi modificata pentru a obtine viteze de scanare mai mari, ei au obtinut o imagine 3D a retinei, formata din informatii constand in elemente de volum de 512x512x400 la un subiect in numai 0,87 secunde.

Studiile clinice viitoare, la fel ca si dezvoltarile, vor permite oftalmologilor sa obtina imagini 3D de rutina, instantanee OCT, continand informatie volumetrica despre microstructura retinei, ce poate fi interpretata. Astfel de instantanee ar putea imbunatati diagnosticarea afectiunilor retinei, cum ar fi retinopatia diabetica, glaucomul si degenerescenta maculara care survine odata cu inaintarea in varsta.

www.news-medical.net/
Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Gelul tixotropic, un viitor mai bun pentru culturile celulare

Venind in sprijinul cercetarilor din domeniul medicinei, oamenii de stiinta de la Institutul de Bioinginerie si Nanotehnologie din Singapore au inventat cu putina vreme in urma un gel pentru culturile celulare, ce poate fi transformat din faza solida in lichida in functie de cerintele cercetatorilor. Aceasta descoperire revolutioneaza experimentele din culturile celulare tridimensionale.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro