Un nou aparat care va permite medicilor sa monitorizeze activitatea cardiaca a pacientilor fara sa ii atinga macar, ar putea fi in curand fi folosit pentru a testa parti ale avioanelor care contin carbon si microcipuri in vederea descoperiri eventualelor defecte, cu o mai mare acuratete si usurinta.
O echipa de la Centrul pentru Electronica si Tehnologie de la departamentul de Inginerie si Design al Universitatii din Sussex a facut deja in laborator prototipuri pentru aceste aplicatii, folosind senzori de potential electric (EPS).Dispozitive similare, care masoara campul magnetic, exista deja. Totusi, EPS ofera o modalitate neinvaziva de masurare a campurilor electrice mai putin explorate, care sunt prezente oriunde exista activitate electrica.
Monitorul citeste cu precizie activitatea electrica a inimii pacientilor, fara a fi nevoie ca pacientii sa fie conectati la vreun echipament prin intermediul unor fire sau placute. Citirea poate fi facuta de la varful degeteor sau de la distanta - bataia inimii poate fi detectata chiar de la un metru distanta de laborator. Scopul este de a simplifica procedura si de a obtine semnale de o calitate superioara. Monitorul nu este disponibil in comert momentan, si va fi subiectul patentarii si a testelor clinice in viitorul apropiat.
Acum echipa, formata din dr. Robert Prance, dr. Christopher Harland si d. Helen Prance, au primit 762000 lire de la Consiliul de Cercetare pentru Inginerie si Stiinte Fizice (EPSRC) spre a investiga mai multe domenii in care tehnologia EPS poate fi adaptata, incluzand alte aspecte ale vietii medicale, aviatie, industria de microcipuri si industria auto.
Proiectul de 4 ani, care urmeaza un program de cercetare de 1,1 milioane de lire fondat de EPSRC, va implica crearea unor scheme cu alti cercetatori pentru a face mai multe prototipuri si pentru a le testa.
Dr. Robert Prance spune: "Fondul permite Centrului sa consolideze munca de cercetare in mai multe arii si sa interactioneze cu parteneri academici si comerciali adecvati. Credem ca aceasta tehnologie fara contact va pune bazele pentru noi instrumente in imagistica, cu impact atat in cercetare cat si in monitorizarea de rutina in mai multe domenii stiintifice si tehnologice."
Aceeasi tehnologie a fost de asemenea adaptata sa testeze erorile in circuitele microcipurilor si chiar in componentele aparatelor de zbor, otel sau fibre de carbon. Tehnologia EPS ar putea ajuta si tehnicile de scanning din spitale.
www.news-medical.net
< Anterior | Urmator > |
---|