MedicalStudent.ro

Friday
May 09th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala Urmarind hemoglobina putem decela metastaze

Urmarind hemoglobina putem decela metastaze

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
O noua tehnica optica permite obtinerea unei imagini 3D de inalta rezolutie a vaselor de sange, prin exploatarea proprietatilor hemoglobinei de a absorbi mai multi fotoni. Acest experiment este prezentat in Baltimore, la CLEO/QELS, 6 mai-11 mai. Noua metoda bazata pe laser, dezvoltata de Universitatea Duke, trebuie sa permita obtinerea de imagini de la vase situate in tesuturile profunde, vase de 1 mm.

Astfel tehnica este mult mai buna decat microscopia conventionala. Rezolutia noua este cu o scala de microni, mai buna decat rezolutia MRI si nu necesita substante de contrast sau markeri fluorescenti.

Clinic, aceasta metoda imagistica poate fi utilizata pentru a detecta eventualele metastaze, intrucat angiogeneza semnalizeaza deseori proliferarea tumorilor. Astfel, tehnica poate fi utilizata in detectarea melanoamelor, forma de cancer cu cele mai multe victime. Se pot evidentia vase de sange situate la numai 1 mm in profunzime. Analiza acestor vase de sange ar fi foarte utila pentru a distinge intre tumorile maligne si cele benigne, inlaturand astfel necesitatea unei biopsii. Acest lurcru ofera avantaje mai ales in cazul in care exista mai multe arii suspicionate, care trebuie analizate.

Intrucat concentratia hemoglobinei este foarte mare in hematii, obtinerea imaginilor cu locatia in care aceste molecule apar poate indica distributia globulelor rosii si a vaselor de sange. Daca metoda imagistica ar fi destul de rapida, cercetatorii ar putea avea instantanee care sa surprinda fluxul sangvin in vase individuale.

Mai mult decat obtinerea unei simple imagini, tehnica poate face diferenta intre oxihemoglobina si deoxihemoglobina. Acest aspect este important in monitorizarea tumorilor, pentru ca oxigenarea in jurul tesutului canceros si marimea si densitatea vaselor de sange in jurul tumorii pot oferi multe informatii despre progresia tumorii si raspunsul la medicatia anti-canceroasa.

Pentru aceasta tehnica au fost folosite doua lasere cu lungimi de unda diferite, care trimiteau impulsuri foarte scurte catre vasele sangvine, de numai o femtosecunda. Hemoglobina absoarbe lumina de la ambele lasere in acelasi timp, intr-un proces numit "absorbtia a 2 fotoni", si apoi transmite semnale care pot fi detectate pentru a construi o imagine. Un laser excita moleculele de hemoglobina si celalalt monitorizeaza hemoglobina dupa excitare.

Prin analizarea rezultatelor intre starea de "inchis" si cea de "deschis" - cand are loc absorbtia celor doi fotoni - cercetatorii inlatura lumina nedorita din informatiile primite si pot obtine semnale de calitate superioara de la moleculele de hemoglobina.

Pentru a nota distributia hemoglobinei, cercetatorii scaneaza razele laser din proba, proces care dezvaluie contururile vaselor de sange. Prin imaginile obtinute de la diferite adancimi si stocarea acestora strat cu strat, cercetatorii pot reconstrui imagini 3D ale vaselor de sange.

Un avantaj major al tehnicii este absenta aditiei de molecule fluorescente la hemoglobina. In timp ce tehnica a fost demostrata in vitro (prin exersarea probelor de tesuturi si obtinerea imaginilor vaselor dintr-un vas de sticla), imaginea in vivo este posibila pentru vasele situate la adancime de 1 mm fata de suprafata sau prin metode invazive.

http://www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Neurostimulator pentru durerea cronica

Studiile privind realizarea unui stimulator al maduvei spinarii (spinal cord stimulator-SCS) au fost initiate in 1982, cand Broseta a raportat realizarea unui dispozitiv care a avut o eficacitate de 73% in randul a 18 pacienti cu CRPS (Complex Regional Pain Syndrome). Sindromul se caracterizeaza prin dureri si arsuri la nivelul membrelor, cel mai frecvent cele superioare. Cele doua forme ale sale, distrofia simpatica reflexa si afectarea nervoasa prin leziuni traumatice, sunt relativ rar intalnite, insa posibilitatile terapeutice pentru pacientii afectati sunt foarte limitate.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro