Astfel tehnica este mult mai buna decat microscopia conventionala. Rezolutia noua este cu o scala de microni, mai buna decat rezolutia MRI si nu necesita substante de contrast sau markeri fluorescenti.
Clinic, aceasta metoda imagistica poate fi utilizata pentru a detecta eventualele metastaze, intrucat angiogeneza semnalizeaza deseori proliferarea tumorilor. Astfel, tehnica poate fi utilizata in detectarea melanoamelor, forma de cancer cu cele mai multe victime. Se pot evidentia vase de sange situate la numai 1 mm in profunzime. Analiza acestor vase de sange ar fi foarte utila pentru a distinge intre tumorile maligne si cele benigne, inlaturand astfel necesitatea unei biopsii. Acest lurcru ofera avantaje mai ales in cazul in care exista mai multe arii suspicionate, care trebuie analizate.
Intrucat concentratia hemoglobinei este foarte mare in hematii, obtinerea imaginilor cu locatia in care aceste molecule apar poate indica distributia globulelor rosii si a vaselor de sange. Daca metoda imagistica ar fi destul de rapida, cercetatorii ar putea avea instantanee care sa surprinda fluxul sangvin in vase individuale.
Mai mult decat obtinerea unei simple imagini, tehnica poate face diferenta intre oxihemoglobina si deoxihemoglobina. Acest aspect este important in monitorizarea tumorilor, pentru ca oxigenarea in jurul tesutului canceros si marimea si densitatea vaselor de sange in jurul tumorii pot oferi multe informatii despre progresia tumorii si raspunsul la medicatia anti-canceroasa.
Pentru aceasta tehnica au fost folosite doua lasere cu lungimi de unda diferite, care trimiteau impulsuri foarte scurte catre vasele sangvine, de numai o femtosecunda. Hemoglobina absoarbe lumina de la ambele lasere in acelasi timp, intr-un proces numit "absorbtia a 2 fotoni", si apoi transmite semnale care pot fi detectate pentru a construi o imagine. Un laser excita moleculele de hemoglobina si celalalt monitorizeaza hemoglobina dupa excitare.
Prin analizarea rezultatelor intre starea de "inchis" si cea de "deschis" - cand are loc absorbtia celor doi fotoni - cercetatorii inlatura lumina nedorita din informatiile primite si pot obtine semnale de calitate superioara de la moleculele de hemoglobina.
Pentru a nota distributia hemoglobinei, cercetatorii scaneaza razele laser din proba, proces care dezvaluie contururile vaselor de sange. Prin imaginile obtinute de la diferite adancimi si stocarea acestora strat cu strat, cercetatorii pot reconstrui imagini 3D ale vaselor de sange.
Un avantaj major al tehnicii este absenta aditiei de molecule fluorescente la hemoglobina. In timp ce tehnica a fost demostrata in vitro (prin exersarea probelor de tesuturi si obtinerea imaginilor vaselor dintr-un vas de sticla), imaginea in vivo este posibila pentru vasele situate la adancime de 1 mm fata de suprafata sau prin metode invazive.
http://www.medicalnewstoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|