Proiectul NeuroARM, inceput in 2001 de Universitatea din Calgary, Canada, a avut ca scop dezvoltarea unui robot chirurgical cu o precizie microscopica, compatibil RMN, care sa revolutioneze neurochirurgia si alte specialitati chirurgicale prin eliberarea lor de sub constrangerile limitelor preciziei umane.
Conducatorul acestui proiect, dr. Garnette Sutherland, si-a petrecut ultimii sapte ani incercand sa elaboreze acest nou robot chirurgical si sa-l perfectioneze, astfel incat sa devina « o piatra de temelie pentru tehnologia medicala ». « Multe dintre tehnicile actuale microchirurgicale au fost dezvoltate in anii ’60 si au impins chirurgii la limita preciziei, acuratetii, dexteritatii si rezistentei lor », spune dr. Sutherland, profesor in Neurochirurgie la Facultatea de Medicina a Universitatii din Calgary. « NeuroARM imbunatateste dramatic rezolutia spatiala la care se opereaza si comuta chirurgia de la nivel de organ la nivel celular ». In timp ce mana chirurgului poate sa lucreze cu o precizie de aproximativ 2 mm, NeuroARM ofera o precizie de 50 de microni, subliniaza dr. Sutherland.
Diferenta majora dintre NeuroARM si alti roboti chirurgicali este ca protocolul operatiilor efectuate ramane acelasi, in sala de operatie fiind aceeasi echipa de neurochirurgie, pregatita sa preia controlul in situatii critice, ducand experienta chirurgicala la un alt nivel prin precizia incredibila oferita de un sistem ghidat in timp real prin rezonanta magnetica nucleara si prin accesibilitatea unor patologii neurochirurgicale pana acum imposibil de tratat.
Prima operatie, efectuata anul acesta cu ajutorul NeuroARM a fost asupra unei tinere de 21 de ani cu o tumora intracerebrala. Pacienta a fost diagnosticata cu neurofibromatoza iar tumora ce trebuia excizata aparuse cu 2 luni in urma si era de dimensiunea unui ou. Sistemul, controlat de chirurg de la o statie computerizata, a permis desfasurarea operatiei in camp magnetic, fara compromiterea sigurantei pacientei.
NeuroARM are ca avantaj major invazivitatea minima ce implica o perioada de recuperare postoperatorie foarte scurta (pacienta de 21 de ani era constienta, orientata temporospatial si cu functii neurologice absolut normale in mai putin de 24 de ore), imbunatatind calitatea vietii pacientului si permitandu-i acestuia reluarea activitatii in timp record. Pacienta a fost externata dupa doar doua zile de la operatia ce durase 9 ore.
Cuvinte-cheie: NeuroARM, ghidaj RMN, robot chirurgical.
Bibliografie
1. World’s first image-guided surgical robot to enhance accuracy and safety of brain surgery
2. Robotic Revolution
3. neuroArm Performs First Surgery
4. First robotic surgery to remove tumour
< Anterior | Urmator > |
---|