MedicalStudent.ro

Wednesday
Dec 04th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala Proiectul NeuroARM - primul robot chirurgical compatibil RMN

Proiectul NeuroARM - primul robot chirurgical compatibil RMN

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 

Proiectul NeuroARM, inceput in 2001 de Universitatea din Calgary, Canada, a avut ca scop dezvoltarea unui robot chirurgical cu o precizie microscopica, compatibil RMN, care sa revolutioneze neurochirurgia si alte specialitati chirurgicale prin eliberarea lor de sub constrangerile limitelor preciziei umane.

 

Conducatorul acestui proiect, dr. Garnette Sutherland, si-a petrecut ultimii sapte ani incercand sa elaboreze acest nou robot chirurgical si sa-l perfectioneze, astfel incat sa devina « o piatra de temelie pentru tehnologia medicala ». « Multe dintre tehnicile actuale microchirurgicale au fost dezvoltate in anii ’60 si au impins chirurgii la limita preciziei, acuratetii, dexteritatii si rezistentei lor », spune dr. Sutherland, profesor in Neurochirurgie la Facultatea de Medicina a Universitatii din Calgary. « NeuroARM imbunatateste dramatic rezolutia spatiala la care se opereaza si comuta chirurgia de la nivel de organ la nivel celular ». In timp ce mana chirurgului poate sa lucreze cu o precizie de aproximativ 2 mm, NeuroARM ofera o precizie de 50 de microni, subliniaza dr. Sutherland.


Diferenta majora dintre NeuroARM si alti roboti chirurgicali este ca protocolul operatiilor efectuate ramane acelasi, in sala de operatie fiind aceeasi echipa de neurochirurgie, pregatita sa preia controlul in situatii critice, ducand experienta chirurgicala la un alt nivel prin precizia incredibila oferita de un sistem ghidat in timp real prin rezonanta magnetica nucleara si prin accesibilitatea unor patologii neurochirurgicale pana acum imposibil de tratat.

Prima operatie, efectuata anul acesta cu ajutorul NeuroARM a fost asupra unei tinere de 21 de ani cu o tumora intracerebrala. Pacienta a fost diagnosticata cu neurofibromatoza iar tumora ce trebuia excizata aparuse cu 2 luni in urma si era de dimensiunea unui ou. Sistemul, controlat de chirurg de la o statie computerizata, a permis desfasurarea operatiei in camp magnetic, fara compromiterea sigurantei pacientei.

NeuroARM are ca avantaj major invazivitatea minima ce implica o perioada de recuperare postoperatorie foarte scurta (pacienta de 21 de ani era constienta, orientata temporospatial si cu functii neurologice absolut normale in mai putin de 24 de ore), imbunatatind calitatea vietii pacientului si permitandu-i acestuia reluarea activitatii in timp record. Pacienta a fost externata dupa doar doua zile de la operatia ce durase 9 ore.

Cuvinte-cheie: NeuroARM, ghidaj RMN, robot chirurgical.

Bibliografie
1. World’s first image-guided surgical robot to enhance accuracy and safety of brain surgery
2. Robotic Revolution
3. neuroArm Performs First Surgery
4. First robotic surgery to remove tumour

 


Publicat de :
Iulia Peciu-Florianu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Ramanem in urma!!!

In timp ce noi, medicinistii romani ne chinuim sa invatam metode de dozare a glicemiei (cu o-toluidina, etc) americanii inventeaza metode de dozare care nici macar nu necesita recoltarea unei probe de sange.

Specialistii s-au gandit ca daca se poate doza glucoza din sange de ce nu s-ar putea doza si cea din secretia lacrimala!?Zis si facut ca oamenii nostri au stabilit valori normale ale concentratiei glucozei din secretia lacrimala.Se aplica pe cornee o lentila de contact speciala, imprimata cu un material ce se coloreaza specific in prezenta unei glicemii anormale iar culoarea este vizibila doar in anumite spectre de lumina(pentru a nu deranja persoana purtatoare de lentila).

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro