MedicalStudent.ro

Thursday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala BirthSIM, un robot inedit folosit in training-ul obstetrical

BirthSIM, un robot inedit folosit in training-ul obstetrical

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Un grup de cercetatori din Lyon, Franta, in colaborare cu informaticieni canadieni, au construit si ulterior perfectionat un simulator de nasteri destinat instruirii si perfectionarii tinerilor medici obstetricieni in nasterea vaginala asistata folosind forcepsul.

BirthSIM consta dintr-un model in marime naturala al pelvisului feminin, cu un cap de copil ascuns in interior si fixat de un brat pneumatic. In timpul simularii, acesta il va mobiliza anterior, mimand miscarile nasterii. Cu ajutorul unor senzori electromagnetici plasati atat pe capul copilului cat si pe forcepsul folosit de medic, intregul proces poate fi vizualizat tridimensional in timp real. Coordonarea miscarilor si controlarea forcepsului sunt de asemenea facilitate.

Pentru a oferi un model de referinta,dispozitivul permite inregistrarea unei simulari realizate de un medic obstetrician cu experienta. In momentul in care studentul care efectueaza simularea actioneaza corect, miscarea va fi marcata pe ecran printr-o serie de sfere care pocnesc. Intensitatea presiunii pe care practicantul o aplica asupra capului copilului folosind forcepsul este de asemenea inregistrata si cuantificata.

Deprinderea folosirii corecte a forcepsului, evitand urmari neplacute atat mamei cat si copilului, este o provocare in practica obstetricala, necesitand o experienta practica indelungata, absenta in cazul medicilor tineri. Folosind BirthSIM, acestia isi pot perfectiona tehnica, avand posibilitatea de a exersa in mod repetat, mult mai mult decat daca s-ar baza numai practica propriu-zisa din spitale.

Un prototip de acest fel este folosit de cativa ani la spitalul din Lyon pentru training-ul rezidentilor obstetricieni, cu rezultate pozitive care sugereaza eficacicatea robotului in completarea pregatirii medicale in domeniu.

Cercetatorii continua demersurile pentru perfectionarea dispozitivului, urmarind o analiza in detaliu a fortelor de tractiune aplicate si simularea fidela a urmarilor manipularii forcepsului asupra copilului.

Bibliografie: http://technology.newscientist.com


Publicat de :
Rucsandra Dobrota
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Scurtă introducere în acupunctură

Controversată, dar totuşi miraculoasă, acupunctura a rămas de peste 5.000 de ani metoda de elecţie în tratamentul diverselor afecţiuni în medicina tradiţională orientală. La modul grosier, acupunctura presupune introducerea de ace fine în anumite puncte de pe corp, cu scopul de a ameliora suferinţe fizice, psihice şi emoţionale. Totuşi, acupunctura nu este singura formă de punctură, fiind doar o formă particulară a acesteia. Alte forme includ presopunctura, care presupune masajul în anumite puncte de pe palmă şi plantă, numite puncte dermoviscerale şi electropunctura, care se ocupă cu stimularea electrică a punctelor de acupunctură şi care are aceleaşi scopuri terapeutice. O ramură cu totul particulară a puncturii este electrodiagnosticul, care studiază măsurarea unor parametri electrici ai tegumentului, în scopul diagnosticării suferinţelor interne (în special gastroenterologice şi circulatorii, dar şi neurologice sau reumatice).

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro