Glanda pituitara anterioara, un mic organ pozitionat la nivel cerebral regleaza activitatea hormonala si pubertatea. Deoarece glanda creste si se remodeleaza dupa nastere, se credea ca ea contine o gramada de celule stem, dar asemenea celule nu s-au gasit pana acum.
Acum o colaborare intre laboratoarele lui Michael G. Rosenfeld de la Universitatea din California – San Diego, si Grigori Enikolopov de la Cold Spring Harnor Laboratory, in Cold Spring Harbor – New York, a dus la identificaea unui set discret de celule, care contribuie la cresterea glandei pituitare a unor soareci, dupa nastere.
Descoperirea s-a bazat pe faptul ca multe celule stem adulte exprima o proteina, numita nestina desi rolul ei este inca necunoscut. Cercetatorii au folosit soareci transgenici care exprimau in prezenta nestinei, o fluorescenta verde, care determina celulele in cauza sa apara cu o coloratie verde. Analiza embrionilor a dezvaluit prezenta unei populatii mici de celule care contineau nestina la nivelul glandei pituitare, timp de 11.5 zile in embriogeneza. Mai mult, celulele exprimau Lhx3, un marker din cei sase caracteristici glandei pituitare, precum si Sox2, un factor de transcriptie asociat celulelor stem. In timpul dezvoltarii postnatale, “valul al doilea” din etapele de crestere si dezvoltare a glandei pituitare, aceste celule care exprimau nestina au migrat si s-au divizat.
Folosind un sistem in vivo care marcheaza descendetele celulelor detectate pozitiv la nestina, cercetatorii au aratat ca la nastere populatia cu nestina reprezinta 2 % din celulele glandei pituitare (hipofizare). Acest lucru ne spune ca majoritatea tesutului glandei hipofizare nu exprima nestina si deci cele care exprimau nestina ar putea proveni dintr-o linie de celule stem complet diferita.
Dupa dezvoltarea post-natala, acest procent a crescut pana la 10 %, aratand astfel ca celulele care exprimau nestina contribuie la constitutia glandei hipofizare. Atat in vivo cat si in vitro, celulele sunt capabile de reinnoire, si se pot diferentia in toate cele sase linii de celule pituitare. Cercetari mai amanuntite au dezvaluit ca in prezenta anumitor circumstante, celulele stem adulte, ar putea actiona asemanator celulelor canceroase.
O intrebare este de ce glanda hipofizara trece de la o sursa de noi celule la alta, dupa nastere. Ehinkolopov sugereaza ca celulele stem ar putea fi mai potrivite, in abordarea schimbarillor dinamice la nivelul sistemului endocrin, insemnand ca difera foarte putin, spre deosebire de omologii lor embrionici. Urmatorul pas va fi examinarea modului in care stimuli externi, cum ar fi hormoni, stres si medicamente, influenteaza contributia celulelor care exprima nestina la nivelul glandei hipofizare. Deasemenea, Enikolopov spera sa determine rolul nestinei la nivelul celulelor stem din alte tesuturi.
< Anterior | Urmator > |
---|