MedicalStudent.ro

Monday
May 20th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala Cateterele de ablatie prin radiofrecventa in tratametul fibrilatiei atriale

Cateterele de ablatie prin radiofrecventa in tratametul fibrilatiei atriale

Evaluare articol: / 48
Cel mai slabCel mai bun 

FibrilatieFibrilatia atriala este cea mai frecvent intalnita aritmie in practica medicala, si ar putea fi definita drept absenta unei coordonari a transmiterii impulsului electric unic intr-un sens anume in timpul sistolei atriale. Consecinta acestei materializandu-se in contractia « neregulata » a cordului. Boala afecteaza 1 din 25 persoane cu varsta peste 60 de ani si 1 din 10 cu varsta peste 80 de ani.

Pacientii care sufera de fibrilatie atriala paroxisitica refractara la tratament par a avea in sfarsit o noua optiune terapeutica. Zilele trecute FDA a omolgat pentru prima data folosirea cateterelor de ablatie pentru tratamenul fibirilatiei atriale.

In 1959 Moe a descris fibrilatia atriala ca fiind o patologie aparuta datorita unor unde de reintrare la nivelul atriilor. Plecand de la aceasta idee, in 1991, Cox a realizat pentru prima data interventia chirurgicala Maze datorita careia substratul aritmogen era intrerupt prin destabilizarea continuitatii circuitelor macroreintrante. Aceasta procedura nu poate fi realizata decat in timpul unui bypass coronarian sau in timpul unei valvuloplastii mitrale. Aceasta operatie avea succes in 75 pana la 90% din cazuri. De-a lungul vremii interventia a fost modificata si imbunatatita, pana cand s-a reusit izolarea orificiilor de varsare a venelor pulmonare in atrii. Acest fapt este foarte important deoarece in anii ’90 Haissaguerre a observat ca datorita provenientei lor embriologice, aceste regiuni sunt responsabile de aparitia unor « batai » cardiace spontane, supraadaugate celor normale.

« Calitatea » maxima a procedurii a fost obtinuta o data cu introducerea in trialurile clinice a cateterelor cu multiplii electrozii plasati in apropierea ostiului venelor pulmonare. Vestea buna a venit de curand cand FDA a aprobat folosirea unui anumit tip de cateter de ablatie in practica medicala curenta.

Dispozitivul minim invaziv, Navistar Thermocool ablation system, este primul de acest fel care a obtinut aprobarea de a fi utilizat in mod current in practica, si nu doar in cazul studiilor clinice. Intre indicatiile sale principale de folosire se numara flutter-ul atrial de tip 1 si tahicardia ventriculara monomorfa refractara la tratament, aparuta cel mai frecvent in urma unui infarct miocardic.

Principiul dispozitivului are la baza radiofrecventa, acesta fiind folosit pentru a crea mici cicatrici la nivelul tesutului cardiac pentru a bloca undele electrice responsabile de aparitia fibrilatiei atriale. Cateterele aprobate precedent de catre FDA nu puteau fi folosite decat pentru tahiaritmii ventriculare, sau, in mod exceptional pentru flutter atrial.

Fibrilatia atriala este o afectiune relativ grava mai ales prin complicatiile pe care le poate provoca, si nu atat prin simptomatologia aferenta. Deoarece cercetatorii nu au putut stabili daca folosirea cateterelor reduce evident riscul unor infarcte localizate ca urmare a intrarii in fluxul sangvin a unor trombi, acestia recomdana in continuarea folosirea in terapia pacientilor supusi interventiei a anticoagulantelor si antiagregantelor plachetare.

FIAStudiile clinice au fost demarcate in 1999. Dintre pacientii din intreaga lume care au beneficiat de procedura mai mult de 63% au scapat de fibrilatia atriala, si mai mult decat atat, niciunul dintre cei inclusi in acest procent nu a avut recurente.

Avantaje ale dispozitivului:

  • Reduce formarea trombilor
  • Permite celui care il manevreaza sa aplice energia necesara si suficienta realizari unor « cicatrici » de dimensiuni variate
  • Sistemul raceste zona cu ajutorul unei solutii saline, asigurand un control asupra fluxului sangvin local si asupra temperaturii tesutului cardiac
  • Reduce probabilitatea unor reinterventii ulterioare
  • Timpul de interventie este redus

Una dintre conditiile care au fost impuse firmei producatoare a dispozitivului a fost de a desfasura un program de promovare a sistemului si de pregatire a personalului medical in scopul imbunatatirii practicii. De asemenea, firma producatoare trebuie sa realizeze studii in ceea ce priveste siguranta pe termen lung a folosirii cateterelor si eficacitatea acestora (inclusiv sa adune date privind incidenta atacurilor vasculare, tromebolismelor sau stenozelor de vene pulmonara).

Pentru moment dispozitivul este disponibil numai in SUA insa aducerea sa pe piata UE este deja in programul de promovare.

emedicine.medscape.com
www.fda.gov/bbs/topics
www.medgadget.com
www.pubmedcentral.nih.gov

Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Neurostimulator pentru durerea cronica

Studiile privind realizarea unui stimulator al maduvei spinarii (spinal cord stimulator-SCS) au fost initiate in 1982, cand Broseta a raportat realizarea unui dispozitiv care a avut o eficacitate de 73% in randul a 18 pacienti cu CRPS (Complex Regional Pain Syndrome). Sindromul se caracterizeaza prin dureri si arsuri la nivelul membrelor, cel mai frecvent cele superioare. Cele doua forme ale sale, distrofia simpatica reflexa si afectarea nervoasa prin leziuni traumatice, sunt relativ rar intalnite, insa posibilitatile terapeutice pentru pacientii afectati sunt foarte limitate.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro