In comparatie cu alte tehnici, ultrasonograma intravasculara este mult mai utila in ceea ce priveste monitorizarea avansarii gradului de ateroscleroza in arterele coronare. Dar poate fi aceasta metoda folosita pentru a prezice un infarct sau un alt eveniment cardiovascular? Studiile arata ca da.
Rezultatele unui studiu efectuat pe aceasta tema ridica intrebarea daca in cazul pacientilor cu ateroscleroza demonstrata clinic ar trebui indicat un tratament mai puternic, cu statine care sa scada nivelul colesterolului, pentru a reverti ateroscleroza.
Ingustarea coronarelor din cauza aterosclerozei poate fi vizualizata clasic prin cateterism cardiac, dar aceasta tehnica arata numai lumenul vascular, nu si peretele afectat care il inconjoara. Folosind un cateter special, cu senzor pentru ultrasunete, ultrasonograma intravasculara creaza imagini ale calcificarilor, placa ateromatoasa, si permite identificarea mai multor componente ale placii: calciu, tesut adipos, tesut conjunctiv.
Aceste informatii suplimentare sunt importante pentru a determina progresia bolii. Placa de aterom nu afecteaza initial lumenul vascular si creste la exterior. Vasele se largesc, ducand la o crestere semnificativa a riscului de infarct. Dar placile pot de asemenea sa scada volum, timp in care lumenul ramane acelasi, lucru care nu poate fi determinat decat cu ajutorul ultrasunetelor.
Mai multe studii au demonstrat ca exista o relatie intre cresterea placii de aterom si evenimentele cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic. Scaderea nivelului colesterolului in timpul terapiei intensive cu statine nu numai incetineste procesul de formare al placii, dar il poate chiar inversa.
Statistic, valoarea-tinta pentru LDL colesterol este de 2,5, lucru care inseamna ca la mai mult de jumatate din pacienti placile de aterom isi vor continua cresterea.
Ultrasonograma intravasculara joaca un rol important in tratamentul coronarelor ateromatoase, spre exemplu in cazul unei dilatatii cu balon sau al inserarii unui stent. Profesorul Clemens von Birgelen, cardiolog la Thorax Centre al Medisch Spectrum Twente in Enschede, studiaza acum noile stenturi, care au integrate in structura lor medicatia necesara pentru prevenirea formarii unui tesut cicatricial, scazand deci riscul unor recurente.
Studiul sau include 1400 pacienti care vor fi tratati cu unul din cele doua tipuri de stenturi cu medicatie inclusa, pentru a le compara rezultatele clinice.
"In timpul anumitor proceduri, ultrasonograma vasculara este esentiala pentru un ghidaj bun al implantarii." spune von Birgelen. El este de parere ca un test imagistic de calitate este important pentru calitatea vietii pacientilor.
www.utwente.nl
www.news-medical.net
< Anterior | Urmator > |
---|