MedicalStudent.ro

Thursday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala Plasture tegumentar care determina intinerirea pielii la soareci

Plasture tegumentar care determina intinerirea pielii la soareci

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Un experiment realizat la Universitatea Stanford de echipa condusa de Dr.Howard Chang demonstreaza ca imbatranirea este in fapt un proces reversibil. Modificand expresia unei singure gene, acestia au obtinut temporar la soareci batrani (in varsta de aproximativ 2 ani), cu piele subtiata si fragila, zone cu piele evident intinerita.

Pentru inceput, analizand genomul rozatoarelor, cercetatorii au determinat gena cea mai activa in cadrul procesului de imbatranire. Este vorba de gena NF-Kappa-B, care codifica o proteina esentiala la nivel tegumentar, printre functiile cele mai importante ale acesteia numarandu-se activarea altor gene si stimularea raspunsului imun.

Ulterior,soarecii au fost modificati genetic, introducandu-se o molecula care inactiveaza la nivel nuclear proteina in cauza; indispensabila pentru aceasta inactivare s-a dovedit a fi prezenta 4-hidroxitamoxifen-ului, motiv pentru care s-au aplicat plasturi tegumentari impregnati cu aceasta substanta. Ca grup de control, au fost aplicati de asemenea plasturi cu etanol.

Dupa doua saptamani in care plasturii au fost reinnoiti zilnic, cercetatorii au constatat ingrosarea cu 75% a tegumentului subiacent plasturilor cu 4-hidroxitamoxifen; teste genetice au demonstrat ca acesti soareci in varsta de 2 ani exprimau aceleasi gene ca un soarece nou-nascut, iar diviziunile celulare erau mai accentuate. Plasturii impregnati cu etanol nu au generat nici o modificare tegumentara.

Este important de semnalat ca aceasta descoperire nu reprezinta nicidecum, cel putin pentru moment, o solutie miraculoasa de intinerire, aplicatiile ei in cadrul industriei cosmetice nefiind inca viabile. Inactivarea proteinei codificata de gena NF-Kappa-B poate duce pe termen lung la vulnerabilizarea organismului (prin suprimarea rolului acesteia in alertarea sistemului imun) sau chiar la aparitia unui proces neoplazic. Efectul obtinut in experimentul prezentat este temporar, iar consecintele unei utilizari prelungite insuficient studiate.

Cu toate acestea, cercetatorii sunt increzatori in posibilitatea folosirii acestei tehnici pentru facilitarea cicatrizarii plagilor la varstnici sau pentru stimularea functiei anumitor organe afectate de diverse afectiuni, aceste aplicatii pe termen scurt prezentand avantajul unui risc mai scazut de efecte secundare.


Bibliografie:
http://www.physorg.com/
http://www.newscientist.com
Publicat de :
Rucsandra Dobrota
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Lumina, nanotehnologie si farmacodinamie

Folosind mici particule de aur si lumina infrarosie, cercetatorii au dezvoltat un sistem de transport al medicamentelor ce poate elibera molecule diferite de medicament la comanda. Exista deja solutii pentru eliberarea intarziata a pana la doua droguri dar nici vorba de controlul eliberarii, pana acum.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro