Pentru a descoperi modul in care ovulul fecundat se dezvolta si evolueaza, cercetatorii de la McKnight Brain Institute si Harvard Stem Cell Institute au deturnat cateva celule de la producerea embrionului, pentru a obtine o masa celulara din care sa derive placenta. Acest lucru a fost posibil prin manipularea unei anume gene intr-un blastocist de soarece.
Deslusirea mecanismului care produce aceasta deturnare ofera medicilor speranta ca vor putea intelege in amanunt fenomenul care determina aparitia sarcinii ectopice sau a celei molare.
Chi-Wei Lu, cercetator in neurostiinta, a declarat ca studiile realizate au pornit de la cautarea factorilor responsabili de transformarea celulelor stem embrionare in celule maligne, principiu aflat la baza aparitiei tumorilor. Astfel a fost descoperit semnalul care initiaza diferentierea in cadrul tesutului embrionar.
Prin activarea genei Ras, tinuta intr-un mediu de cultura specific, oamenii de stiinta au putut sa « actioneze » la nivelul celulelor din partea interna a blastocistului. Prin urmare acestea au evoluat in celule asemanatoare celor trofoblastului, ce stau in mod obisnuit la originea aparitiei placentei.
Cercetatorii au marcat celulele « nou » obtinute, denumite celule ES-TS, si le-au injectat embrionilor de soareci. In loc sa se alature celulelor embrionare, ES-TS au participat la formarea placentei. Mai mult decat atat, cand embrionii au fost « transplantati » la alte mame purtatoare, celulele ES-TS au avut functie exclusiv in dezvoltarea placentei.
Rezultatele experimentelor efectuate ofera o perspectiva neasteptata asupra evolutiei celulelor embrionare. Acestea sunt considerate cu un grad mare de plasticitate, avandu-se in vedere faptul ca prin simpla activarea a unei gene placenta rezulta din alt tip celular decat din cel obisnuit.
Cercetatarile ce se vor mai efectua prin modificarea genetica a evolutiei unui anumit tip de celula vor stabili importanta intelegerii mecanismului de dezvoltare a celulelor stem embrionare.
Descoperirea recenta are o importanta ridicata prin faptul ca permite realizarea a numeroase experimente, fara a mai exista drept limitarea numarul de celule prelevate de la embrionii in stadii foarte mici de evolutie.
Important in experimente este si mediul de cultura in care sunt tinute initial celulele. In unele medii se observa o evolutie celulara asemanatoare celei ce se produce la animalele in stadii recente de dezvoltare. Momentan oamenii de stiinta sunt incantati de faptul ca au descoperit calea de a converti unidirectional celulele embrionare ale soarecelui in celulele trofoblastice. Acest lucru va conduce la intelegerea modului de aparitie al placentei, atat la animale cat si la oameni.
www.bio-medicine.org
< Anterior | Urmator > |
---|