MedicalStudent.ro

Wednesday
Dec 04th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala Obtinerea placentei prin modificarea celulelor embrionare

Obtinerea placentei prin modificarea celulelor embrionare

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Pentru a descoperi modul in care ovulul fecundat se dezvolta si evolueaza, cercetatorii de la McKnight Brain Institute si Harvard Stem Cell Institute au deturnat cateva celule de la producerea embrionului, pentru a obtine o masa celulara din care sa derive placenta. Acest lucru a fost posibil prin manipularea unei anume gene intr-un blastocist de soarece.

 

Deslusirea mecanismului care produce aceasta deturnare ofera medicilor speranta ca vor putea intelege in amanunt fenomenul care determina aparitia sarcinii ectopice sau a celei molare.

Chi-Wei Lu, cercetator in neurostiinta, a declarat ca studiile realizate au pornit de la cautarea factorilor responsabili de transformarea celulelor stem embrionare in celule maligne, principiu aflat la baza aparitiei tumorilor. Astfel a fost descoperit semnalul care initiaza diferentierea in cadrul tesutului embrionar.

Prin activarea genei Ras, tinuta intr-un mediu de cultura specific, oamenii de stiinta au putut sa « actioneze » la nivelul celulelor din partea interna a blastocistului. Prin urmare acestea au evoluat in celule asemanatoare celor trofoblastului, ce stau in mod obisnuit la originea aparitiei placentei.

Cercetatorii au marcat celulele « nou » obtinute, denumite celule ES-TS, si le-au injectat embrionilor de soareci. In loc sa se alature celulelor embrionare, ES-TS au participat la formarea placentei. Mai mult decat atat, cand embrionii au fost « transplantati » la alte mame purtatoare, celulele ES-TS au avut functie exclusiv in dezvoltarea placentei.

Rezultatele experimentelor efectuate ofera o perspectiva neasteptata asupra evolutiei celulelor embrionare. Acestea sunt considerate cu un grad mare de plasticitate, avandu-se in vedere faptul ca prin simpla activarea a unei gene placenta rezulta din alt tip celular decat din cel obisnuit.

Cercetatarile ce se vor mai efectua prin modificarea genetica a evolutiei unui anumit tip de celula vor stabili importanta intelegerii mecanismului de dezvoltare a celulelor stem embrionare.

Descoperirea recenta are o importanta ridicata prin faptul ca permite realizarea a numeroase experimente, fara a mai exista drept limitarea numarul de celule prelevate de la embrionii in stadii foarte mici de evolutie.

Important in experimente este si mediul de cultura in care sunt tinute initial celulele. In unele medii se observa o evolutie celulara asemanatoare celei ce se produce la animalele in stadii recente de dezvoltare. Momentan oamenii de stiinta sunt incantati de faptul ca au descoperit calea de a converti unidirectional celulele embrionare ale soarecelui in celulele trofoblastice. Acest lucru va conduce la intelegerea modului de aparitie al placentei, atat la animale cat si la oameni.

www.bio-medicine.org


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

ePathology.ro – prima platforma de eLearning medical pentru studiul anatomiei patologice
MedicalStudent.ro lanseaza prima platforma educationala pentru studiul anatomiei patologice, www.ePathology.ro  , adresata studentilor si rezidentilor din Romania si Republica Moldova. Solutia propusa are la baza initiativa studentilor de a moderniza sistemul educational medical prin implementarea tehnologiilor eLearning si eHealth in universitatile de medicina si farmacie si in centrele de pregatire pentru rezidenti.

In anul universitar 2007-2008, Echipa MedicalStudent.ro a lansat primul program de eLearning medical gratuit adresat studentilor si medicilor rezidenti din Romania si Republica Moldova, prin Atlasul de Histopatologie, parte integranta a acestei platforme, in cadrul meniului de "Lucrari practice". In scurt timp dupa lansare a inceput activitatea de extindere a proiectului initial printr-o platforma educationala, cu suport de curs, suport extins pentru lucrari practice, materiale de macroscopie, microscopie, imunohistochimie si biologie moleculara, adaugand si instrumente de telepatologie si microscopie virtuala.

Materialele educationale sunt originale si reprezinta 5 ani de activitate in cercetare si pedagogie in Institutul National de Cercetare Dezvoltare "Victor Babes" din Bucuresti, in colaborare cu catedra de anatomie patologica a UMF "Carol Davila" si laboratorul de anatomie patologica din cadrul INML "Mina Minovici" Bucuresti, iar solutia tehnica vine cu ultimile noutati si concepte aplicate in pedagogia moderna asistata de calculator.

Pe langa suportul complet de curs, partea inovatoare a acestei platforme vine cu modulul de telepatologie statica ce permite atat cadrelor didactice cat si studentilor interesati preponderent de studiul anatomiei patologice sa isi aprofundeze cunostintele. Modulul de telepatologie ofera posibilitatea de publicare a pozelor de microscopie si macroscopie cat si organizarea lor in dosare anatomo-clinice ce pot fi comentate, discutate sau rediagnosticate. Comunitatea stiintifica online creata special pentru a sustine acest proiect, prin modulul de telepatologie, va oferi material didactic nou, cazuri clinice interesante si discutii la zi privind ultimele metode de diagnostic.

www.ePathology.ro este cel de-al treilea proiect de eLearning medical oferit gratuit de catre MedicalStudent.ro , in speranta imbunatatirii invatamantului medical universitar si postuniversitar prin mijloace moderne potrivite noilor generatii de profesionisti.

Echipa MedicalStudent.ro

Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro