Conform unui studiu aparut in numarul din august al revistei Radiology, implantarea stenturilor in stenozele carotidiene pare sa reduca simptomele caracteristice depresiei, la pacientii afectati de aceasta.
Stenoza arteriala se datoreaza aparitiei in lumenul vasului a unor formatiuni ateromatoase reducand, in cazul arterelor carotide, fluxul sangvin cerebral. Pana in prezent implantarea stenturilor a fost acceptata ca metoda cea mai putin invaziva de restabilirea a oxigenarii cerebrale. Interventia este realizata de medicul interventionist care introduce cu ajutorul unui balon,un stent in vasul ingustat, dupa vizualizarea in prealabil prin metode speciale a arterei.
Conform National Center for Health Statistics, SUA, bolile cerebrovasculare sunt in intreaga lume o importanta cauza de deces. Studii recente au demonstrat faptul ca unora dintre acestea, inclusiv stenozei carotidiene, li se asociaza o gama de simptome depresive, cunoscute ca depresie vasculara. Medicii pun acestea pe seama unei concentratii prea scazute a oxigenului in anumite regiuni cerebrale.
Dr. Mlekusch, impreuna cu colegii sai, a realizat un studiu pe 143 de pacienti cu stenoza carotidiana si 102 persoane, cu varsta si sex similar celor din primul grup, care urmau sa fie supusi angioplastiei la nivelul membrelor inferioare. Tuturor subiectilor studiului li s-a aplicat un chestionar care evalueaza gradul de depresie- Beck Depression Inventory (BDI), o valoare peste 10 a acestuia indicand simptome grave de depresie.
Pacientii cu o stenoza carotidiana avansata (o obstructie arteriala mai mare de 80%) au aratat o depresie mai accentuata (fara ca ei sa cunoasca gravitatea afectiunii lor ceea ce ar putea modifca punctajul la test) comparativ cu a celorlalti subiecti. Din primul grup al cercetarii 84 de pacienti au indicat depresia, iar din grupul celor care urmau sa fie supusi angioplastiei, 17.
La patru saptamani dupa implantarea stenturilor chestionarul BDI a fost aplicat din nou. De data aceasta doar 9,8 procente din pacientii cu stenoza carotidiana mai aratau simptome depresive, spre deosebire de 13% dintre pacientii care fusesera supusi deja angioplastiei.
Dr. Mlekusch sugereaza faptul ca deschiderea arterei carotide printr-o metoda minim invaziva, sub anestezie locala, nu afecteaza pacientul, ba chiar ii reduce simptomele depresive. Astfel s-a demonstrat ca exista un beneficiu neuropsihologic in introducerea stenturilor carotidiene.
Cu toate acestea nu exista inca o indicatie precisa in reducerea simptomelor unor depresii majore prin folosirea stenturilor carotidiene. Mai mult decat atat, nu pot fi neglajate nici riscurile pe care le implica interventia in sine, pentru aceasta fiind absolut necesar si un consult neurologic.
www.brightsurf.com/news/headlines/
www.vascularweb.org/
www.sciencedaily.com
ajp.psychiatryonline.org/
< Anterior | Urmator > |
---|