MedicalStudent.ro

Thursday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

iPodul si stetoscopul

Evaluare articol: / 8
Cel mai slabCel mai bun 

Pacientii se bazeaza pe medicii lor in identificarea oricarui semn de ingrijorare dar, in ceea ce priveste zgomotele cardiace, abilitatea medicilor de a identifica auscultatoriu modifcari patologice pare a fi sub medie. Din fericire, solutia este simpla: a asculta zgomotele in mod repetat. De fapt, repetitia intensa - ca de exemplu a asculta acelasi zgomot de 400 de ori - imbunatateste net capacitatea medicilor de a il recunoaste ulterior. Asa spune un studiu prezentat la intrunirea anuala a Colegiului American de Cardiologie.

S-a demonstrat pe studentii medicinisti ai anului trecut ca si-au imbunatatit capacitatea auscultatorie prin auzirea in mod repetat a zgomtelor cardiace in ipoduri. Studiul a fost condus de medicul Michael Barret, profesor de medicina si cardiolog la Universitatea de Medicina Temple.

Intr-o sesiune de 90 de minute, 149 de internisti au ascultat de 400 de ori 5 zgomote cardiace, printre care: stenoza aortica, regurgitatia aortica, stenoza mitrala, regurgitatia mitrala si zgomotele cardiace normale. Dupa aceasta sesiune, rezultatele au fost mai bune cu 80%.
Capacitatea de a recunoaste zgomote cardiace anormale cu ajutorul stetoscopului este o cerinta obligatorie in diagnosticarea bolilor cardiace si in scaderea dependentei de analize costisitoare.

"Este important sa stim care este momentul in care se impune un EKG sau o alta analiza" spune Barret. "Mai mult, internistilor le este acum testata abilitatea de recunoastere a zgomotelor cardiace, normale sau nu, pentru recertificare. Aceasta cerinta va fi impusa cu siguranta si rezidentilor si altor specialisti."

Auscultatia cordului este o aptitudine care se invata cel mai bine prin repetitie intensa, si nu prin metodele traditionale, cum ar fi cursurile sau demonstratiile in timpul facultatii, sau ulterior la locul de munca. "Aceasta nu se obtine prin osmoza" spune dr. Barret.

Barret conduce un alt studiu, de aceasta data pentru cardiologi, la Colegiul American de Cardiologie in New Orleans. Dupa testarea stetoscoapelor medicilor, ei primesc cate un ipod cu diferite zgomote cardiace. Dupa ce le-au ascultat de 400 de ori pe fiecare, vor fi testati din nou pentru a observa eventualele imbunatatiri.

Universitatea de Medicina Temple, unde preda dr. Barret, a introdus de curand un curriculum de auscultatie cardiaca care se bazeaza pe diferite tipuri de simulatoare, incluzand ipodurile. Pentru fiecare an de facultate, zgomotele cardiace sunt puse pe un site, permitand astfel studentilor sa le downloadeze si sa le asculte in mod repetat. Apoi au fost testati din nou.

De la aparitia primului studiu al dr. Barret, cererea inregistrarilor zgomotelor cardiace a crescut. Dr. Barret crede ca in viitor medicii vor ajunge sa asculte aceste zgomote in drumul lor spre locul de muca. "Sunt doua momente in care se pot invata: la intrunirile profesionale si pe drum." spune Barret. De aceea, a sfatuit Colegiul American de Cardiologie sa faca cd-uri cu zgomotele cardiace pentru a putea fi ascultate in masina, pe drum.


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Retina 3D

In efortul lor de a imbunatati diagnosticarea multor afectiuni oculare, cercetatorii vor introduce un tip nou de laser pentru a putea reda o imagine 3D a retinei. Imaginea formata pe retina este prelucrata cu o metoda numita tomografie de optica coerenta (OCT), care foliseste lumina pentru a obtine imagini ale ochiului de inalta rezolutie, chiar si pentru structuri precum retina, care nu este un strat de suprafata.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro