MedicalStudent.ro

Thursday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala Celulele stem si pierderea auzului
Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/www/static/medicalstudent.ro/www.medicalstudent.ro/public_html/components/com_community/libraries/core.php on line 601

Celulele stem si pierderea auzului

Evaluare articol: / 8
Cel mai slabCel mai bun 
Stefan Heller este leaderul unui studiu care se ocupa de regenerarea urechii interne cu ajutorul celulelor stem, pentru a reda auzul pacientilor sai. In ultimul an si jumatate, si-a centrat experimentele pe doua aspecte: medicatia eficienta - care ar putea sa se rezume la picaturi pentru urechi - si transplantul de celule stem in urechea interna.In prezent, el lucreaza la perfectionarea unor pasi spre un eventual transplant la oameni, avand ca prima tinta tratarea ... la soareci in urmatorii 5 ani.

Laboratorul sau analizeaza si capacitatea pasarilor de a regenera cilii celulelor din cohlee. Acestea sunt celulele care convertesc energia mecanica a sunetelor in impulsuri electrice care sunt mai departe trimise la creier. Pasarile au capacitatea de a regenera spontan acesti cili, astfel explicandu-se de ce nu exista pasari surde.

"Este promitator pentru ca astfel programul genetic pentru regenerare exista undeva in clasa vertebratelor" spune Heller. "Stim ca este un semnal de regenerare pe care il putem folosi, dar trebuie sa-l descoperim mai intai."

Ideea de a folosi medicatie pentru tratarea hipoacuziei a existat inca de la inceputul cercetarilor lui Heller, acum 12 ani. Astazi este mult mai plauzibila, in urma rezultatelor favorabile obtinute in laborator, in domeniul celulelor stem.

Heller a atras atentia internationala in anul 2003, cand a indentificat celulele stem care populeaza urechea interna. Ulterior, grupul sau a cercetat un alt element cheie: echipa a demonstrat ca este posibil sa obtina celule stem embrionare in vitro din care sa se dezvolte celulele ciliate cohleare. Mai mult, aceste celule se diferentiaza dupa transplantare in urechea embrionilor de pasare.

Cele doua cai diferite de tratament - medicatia noua si celulele stem - sunt importante in egala masura, deoarece medicatia este putin probabil sa trateze toti pacientii. Pentru anumiti subiecti cu deficiente de auz cauzate genetic, nici o medicatie nu este probabil de ajutor. Pentru acestia, transplantul celulelor stem pare a fi singura optiune.

Totusi, pentru majoritatea pacientilor cu pierderea auzului, acestia fiind mai ales persoane in varsta, terapia medicamentoasa ar putea fi o solutie. Odata cu imbatranirea populatiei si cu cresterea poluarii sonore, se estimeaza ca unul din trei adulti cu varsta de peste 65 de ani prezinta o scadere afunctiei auditive.

A veni cu un raspuns cert necesita timp" spune Heller. "Aceste studii necesita timp si bani, dar imi mentin speranta ca vom avea niste raspunsuri in curand." (www.medicalnewstoday.com)

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (1)

Subscribe to this comment's feed
...
0
Daca descoperirea s-ar finaliza ar salva f. multi oameni cu deficit ale auzului. Aceste celule stem pot fi selective, care sa regenereze celulele ciliate atribuite frecventelor inalte? Ar fi un miracol ca celulele nervoase sa se poata regenera (neuronul), ar exista posibilitatea de a trata f. multe boli ale neuronilor......... Asteptam si vestea mare!!!
iuly , iunie 04, 2011

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Unda verde pentru experimentele cu hibrizi om-animal

The Human Fertilisation and Embryology Authority a dat acordul unor cercetatori sa inceapa experimente cu embrioni hibrizi, lucru interzis fara drept de apel de toate comisiile de bioetica medicala din lume.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro