MedicalStudent.ro

Thursday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hematiile universale

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 

O echipa internationala de cercetatori a venit cu ideea de a face hematii universale, care sa fie lipsite de antigenele de grup. Aceasta idee vine in ajutorul bancilor de sange si chiar poate fi pusa in practica. Studiul este publicat in editia online a revistei Nature Biotechnology.

Ideea hematiilor universale a venit de mai multa vreme, iar realizarea ei a fost demonstrata in laborator. De exemplu, cercetatorii din SUA, acum 25 de ani, au reusit sa foloseasca glicozidaza din boabele de cafea pentru a inlatura antigenul tip B de pe hematii. Totusi, procedeul s-a dovedit a fi ineficace.

Compatibilitatea grupelor sangvine impune bancilor de sange sa aiba in permanenta toate tipurile de sange. Erori de transfuzie au loc in 1 din 15.000 de cazuri.

Exista patru tipuri diferite de hematii: A, B, AB si 0, fiecare cu o combinatie diferita de antigene pe suprafata lor. Antigenele provoaca un raspuns imun pentru a crea anticorpi care se leaga de acestea. Daca prin transfuzie un individ primeste sange care nu este compatibil cu cel propriu, exista un risc de a fi atacat de sistemul imun. Astfel se distrug hematiile, ducand la insuficienta renala si persoana poate muri.

In noile studii, o echipa de cercetatori condusa de profesorul Henrik Clausen de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, au descoperit o sursa mai bogata de glicozidaza. Ei au descoperit doua bacterii care poarta gene pentru glicozidaza; aceasta are capacitatea de a indeparta eficient antigenele A si B de pe hematii.

Profesorul Clausen si colegii lui conclud: "Procesul de conversie enzimatica pe care il descriem promite atingerea scopului nostru, de a face hematii universale. Astfel s-ar imbunatati rezervele bancilor de sange si s-ar spori securitatea transfuziilor."

Cercetatorii de la universitate au lucrat cu oameni de stiinta de la ZymeQuest din Beverly, Massachusetts. ZymeQuest se ocupa in prezent cu obtinerea de sange cu hematii de grup 0, fara infectare virala si fara leucocite.

Tehnologia lor se bazeaza pe faptul ca la suprafata hematiilor se afla un lant comun de carbohidrati. Pentru hematiile din grupele A si B, acest lant are in plus N-acetil-D-galactozamina, respectiv D-galactoza. Intrucat specificitatea grupelor A si B se bazeaza pe structura antigenului 0, scindarea enzimatica are rolul de a inlatura aceste structuri si obtinerea hematiilor tip 0.

Urmatorul pas este inceperea testelor clinice pentru a testa siguranta si eficienta metodei.(www.zymequest.com)

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Esti un mincinos? Intreaba-ti creierul
Noua tehnica fMRI (imagistica prin rezonanta magnetica functionala) ar putea inlocui vechiul poligraf, ale carui rezultate sunt controversate. Tehnologia se bazeaza pe schimbarea propietatilor magnetice ale globulelor rosii, din sangele ce iriga anumite zone ale creierului atunci cand subiectul evita dezvaluirea adevarului.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro