Cercetatorii din grupul numit "Ingineria tisulara" a Universitatii din Granda au facut primul model de cornee artificiala, folosind celule stem din limbul sclero-cornean de iepure. Acest rezultat este un mare pas inainte, avand in vedere numarul mic al donorilor acestui epiteliu transparent.
Epiteliul este localizat in partea anterioara a globului ocular, care refracta lumina in drumul ei spre retina. Mai multm aceste cornee artificiale pot fi folosite in medicina in vitro.
Expertii au obtinut o inlocuire completa a corneei, folosind culturi de celule si diferite protocoale de inginerie tisulara. Pentru asta, au folosii biopsii de limb sclerocornean de iepure. Cercetatorii au separat si izolat celulele stem existente. Au preparat apoi un suport pentru diferitele componente, incluzand polimeri, pentru a reconstrui straturile corneei.
Cercetatorii admit ca este nevoie de timp inainte ca aceste cornee sa poata fi folosite si pe oameni. Totusi, faptul ca au reusit acest lucru le-a dat increderea sa incerce sa isi extinda cercetarile. Astfel ca se incerca acum obtinerea de mucoase bucale artificiale. In acest caz, materialul este foarte cautat in chirurgia buco-maxilo-faciala; este folosita o metoda asemanatoare, cu biopsii de tesuturi bucale.
Tesuturile obtinute au trecut testele de viabilitate - controlul calitatii - care certifica faptul ca produsul final nu se deterioreaza in timp. Pentru aceasta, cercetatorii supun noul material biologic la teste de analiza genetica si la examinarea prin microscop electronic.
Pentru a-si putea imbunatati munca, cercetatorii de la Departamentul de Histologie de la Universitatea din Granada lucreaza impreuna cu serviciile de oftalmologie ale spitalelor Virgen de las Nieves si San Cecilio, precum si cu serviciul de Chirurgie Maxilo-faciala, centrul regional de transfuzii si Banca de tesuturi.(www.medicalnewstoday.com)
< Anterior |
---|