MedicalStudent.ro

Tuesday
Apr 29th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala Dispozitiv de reglare al respiratiei in timpul somnului

Dispozitiv de reglare al respiratiei in timpul somnului

Evaluare articol: / 6
Cel mai slabCel mai bun 
Sforaitul si apneea din timpul somnului sunt tulburari de respiratie, care variaza de la forme usoare, de care sufera majoritatea populatiei, la forme severe ce conduc chiar la moarte prin asfixiere. Pe termen lung aceste afectiuni pot creste riscul de producere a congestiei cerebrale sau a infarctului miocardic, si de aparitie a hipertensiunii arteriale, a arteriosclerozei, a aritmiei.

Tulburarile de respiratie din timpul somnului conduc de asemenea la modificari ale activitatii cerebrale normale.

Sforaitul este rezultatul vibratiei uvulei, palatului moale si peretilor gatului, in contra limbii . In urma acestei modificari cantitatea de aer ce patrunde in caile respiratorii este redusa. Din cauza hipoxiei creste secretia de adrenalina, creste presiunea arteriala si astfel persoana afectata are un somn agitat, cu imposibilitatea de a mai intra in etapa de somn profund.

Diagnosticul de tulburare respiratorie in timpul somnului se pune cu ajutorul unui test numit polisomnografie. Acesta masoara diferiti parametrii fiziologici (precum cei cardio-pulmonari si neurologici) din timpul somnului unui subiect.

Tratamentul acestei afectiuni se face chirurgical (in cele mai severe cazuri) sau cu ajutorul unui dispozitiv mecanic care regleaza cantitatea de aer ce patrunde in plamani in timpul somnului. Acest dispozitiv, Thornton Adjustable Positioner II (TAP II) reduce sau chiar elimina colabarea cailor respiratorii prin tragerea spre anterior a mandibulei.

TAP II este format din doua piese ce se fixeaza pe dintii superiori si inferiori. Inaintarea mandibulei se realizeaza prin rasucirea unui maner. Acesta este prevazut cu o cheie Allen, care permite purtatorului sa regleze gradul de tractionare al mandibulei, mentinand in acelasi timp si confortul. (O deplasarea spre anterior cu ¼ mm este minimul necesar optimizarii respiratiei in timpul somnului)

Prin repozitionarea mandibulei, dispozitivul determina contractia peretilor laterali ai faringelui, reducand astfel contactul intre partea proximala a limbii, palatul moale si peretele posterior al faringelui. Tonusul muschiului genioglos creste, impiedicand astfel coborarea limbii in timpul somnului profund. La pacientii care poarta acest dispozitiv, electromiografia muschiilor maseter si temporal evidentiaza o scadere a tonusului acestora.

Studiul privind TAP II a fost publicat in numarul din mai al revistei “Otolaryngology Head and Neck Surgery”. Acesta a demonstrat ca pacientii care folosesc dispozitivul au un somn mai odihnitor, cu un grad mai ridicat de oxigenare cerebrala, scazandu-se si amplitudinea si frecventa sforaitului.

www.comfortacrylics.com
www.johnsdental.com
www.medicalnewstoday.com

 


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Neuroni obtinuti din piele

O echipa de cercetatori condusa de Prof. François Berthod de la Universitatea Laval din Canada a reusit in premiera obtinerea de celule neuronale mature in vitro, folosind celule stem nediferentiate prelevate din piele. Pielea, obtinuta de la pacienti care au suferit operatii de chirurgie plastica, a fost tratata chimic pentru a extrage celulele precursoare.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro