MedicalStudent.ro

Monday
Apr 14th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala Amprente de prioni detectate cu molecule fluorescente

Amprente de prioni detectate cu molecule fluorescente

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
O metoda noua eficace si sensibila pentru detectarea si caracterizarea prionilor, compusii infectiosi din spatele bolilor ca boala vacii nebune, a fost descoperita de cercetatorii de la Universitatea Linkoping din Suedia. Boala vacii nebune, care a determinat moartea a mai mult de 200000 de vite si 165 oameni in U.K. este acum atenuata.

Dar alte tulburari prionice se prezinta la orizont, existand ingrijorarea ca noi forme pot infecta oamenii. Prionii nu sunt usor transmisibili de la specie la specie, dar o data ce au trecut de bariera acesteia se pot adapta rapid si deveni contagiosi.

Metoda noua prezentata in revista “Nature Methods” se bazeaza pe o molecula fluorescenta, un asa numit polimer conjugat, dezvoltat la Universitatea Linkoping. Echipa de cercetare a infectat genetic soareci de laborator identici cu boala vacii nebune si scrapie (ce afecteaza oile) pentru mai multe generatii la rand.

In mod gradat s-au format noi forme de prioni, determinand boala sa devina fatala. Probele de tesut au fost examinate cu molecule fluorescente, ce cauta si se leaga de prioni. Acest lucru este semnalat de o schimbare a culorii. Prin ciupirea moleculei , echipa a fost capabila sa o determine sa semnalizeze culori diferite, in functie de structura formei de prion, emitandu-se astfel amprente optice proprii.

Este o diferenta importanta prin comparatie cu alte tehnici utilizate pentru a detecta prionii, ca anticorpii sau colorantul rosu de Congo. Metoda s-a dovedit de asemenea a lucra bine asupra sectiunilor de tesuturi de la animalele moarte. Acum oamenii de stiinta vor sa treaca mai departe si sa caute metode alternative pentru a dignostica si gasi bolile prionice la oameni in stadii de inceput.

Aceasta tehnica ar putea fi apoi folosita pentru a scana sangele, din moment ce exista riscul ca oamenii sa fie purtatori de prioni fara sa prezinte simptome ale bolii. In U.K. s-a descoperit ca 66 oameni au primit sange de la donatori ce erau infectati cu forma umana a bolii vacii nebune, o varianta a bolii Creutzfeldt-Jacob, vCJD.

“Acum putem vedea direct structura prionilor, determinand astfel boala. Pentru noi, ca cercetatori, este incitant sa folosim aceasta tehnica pentru a intelege mai mult atat despre prioni cat si despre alte proteine impaturite defectuos ce determina boli ca Alzheimer”, afirma Peter Nillson, unul dintre autorii articolului.


www.medicalnewstoday.com
www.nature.com


Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Omul fara puls!

 

Ed Layton este bucuros numai pentru simplu fapt ca ar putea sa isi ia singur corespondenta din posta. In ultimii 10 ani, a mers pe jos cate 9 mile in fiecare zi, aducand scrisorile altor oameni, dar acum este bucuros daca va putea face asta tot restul vietii , doar pentru propria-i casuta postala.“ Doar mi-am pus mana pe piept…”, spune Layton. “Muream! Atacul de cord parca mi-a perforat inima.”
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro