Utilizarea celulelor stem canceroase in experimente care permit studierea mecanismului de inmultirea continua a lor va dezvalui cel mai probabil noi « secrete » legate de cancer, coform Dr. Len Lichtenfeld, de la American Cancer Society.
Noile celule obtinute ar putea fi folosite in viitor ca diagnostic al unor forme de cancer, si ca metoda de stabilire a gradului de agresivitate a acestora, fapt ce reiese din declaratia Dr. Fabrice Roegiers, codirector la Keystone Program for Epigenetics and Progenitor Cells at Fox Chase Cancer Center in Philadelphia. In viitor identificarea populatiilor stem celulare va permite stabilirea lor ca tinte terapeutice, inca din timp.
Lucrarea stiintifica a fost publicata in numarul din aprilie al Stem Cell, in care se reaminteste faptul ca celulele stem canceroase sunt mai apropiate ca morfologie de celulele stem embrionare (ce stau la baza dezvoltarii tuturor tipurilor de tesuturi) decat de celulele stem adulte (care sunt mai limitate ca punct de origine). Aceasta ipoteza ar putea dezvalui punctul de plecare al tuturor claselor tumorale.
Dificultatea de a demonstra si aplica aceasta idee a constant in imposbilitatea de a folosi frecvent in laborator celule stem canceroase. Mai mult decat atat, in prezent, cercetatorii inca mai disputa existenta reala sau nu a unor celulel stem canceroase in tumori.
In studiul realizat, cercetatorii au folosit modelele expresiilor genice responsabile de generarea unor variate populatii de celule stem. In concluzie s-au folosit doua tipuri de gene, una care genera celulele apropiate de majoritatea celulelor stem adulte, si una care statea la baza aparitiei unor celule stem aemanatoare celor embrionare.
Cercetatorii au descoperit si “semnatura” unor celule stem embrionare in diverse sectiuni tumorale, constandu-se ca acestea din urma apartineau unei clase foarte agresive.
Aplicabilitatea acestei descoperiri se spera a fi folosita in terapiile care in viitor vor folosi celule stem. Cercetatorii au descoperit ca o anumita oncogena, Myc, pare a fi un reglator cheie in transformarea celulelor tegumentului in celule stem. Daca aceasta gena este supraexprimata, ea poate induce aparitia tumorilor. Daca in experimente celulele stem sunt create cu ajutorul Myc, apoi folosite in terapia unor maladii la pacienti, acestea cel mai probabil ar putea declansa aparitia cancerului.
Roegiers subliniaza faptul ca in laborator Myc este capabil sa reprogrameze celulele tegumentare in celule stem, dar problema consta in faptul ca tot prin acest mecanism contribuie la dezvoltarea tumorilor.
Studiile continua pentru a descoperi modalitatea prin care aceste celule introduse in terapia nu ameninta sanatatea pacientilor, prin declansarea geneza tumorala.
www.bio-medicine.org/
www.cbc.ca/cp/
< Anterior | Urmator > |
---|