MedicalStudent.ro

Sunday
Apr 06th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala Celule stem canceroase create in laborator

Celule stem canceroase create in laborator

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
In incercarea de a deslusi mecanismul de aparitie a tumorilor maligne cu diferite localizari, cercetatorii de la Standford University au reusit sa modifice celulele tegumentului in asa zise celule stem canceroase. Aceasta descoperire constituie un pas important in cercetarile din domeniul neoplaziilor.

Utilizarea celulelor stem canceroase in experimente care permit studierea mecanismului de inmultirea continua a lor va dezvalui cel mai probabil noi « secrete » legate de cancer, coform Dr. Len Lichtenfeld, de la American Cancer Society.

Noile celule obtinute ar putea fi folosite in viitor ca diagnostic al unor forme de cancer, si ca metoda de stabilire a gradului de agresivitate a acestora, fapt ce reiese din declaratia Dr. Fabrice Roegiers, codirector la Keystone Program for Epigenetics and Progenitor Cells at Fox Chase Cancer Center in Philadelphia. In viitor identificarea populatiilor stem celulare va permite stabilirea lor ca tinte terapeutice, inca din timp.

Lucrarea stiintifica a fost publicata in numarul din aprilie al Stem Cell, in care se reaminteste faptul ca celulele stem canceroase sunt mai apropiate ca morfologie de celulele stem embrionare (ce stau la baza dezvoltarii tuturor tipurilor de tesuturi) decat de celulele stem adulte (care sunt mai limitate ca punct de origine). Aceasta ipoteza ar putea dezvalui punctul de plecare al tuturor claselor tumorale.

Dificultatea de a demonstra si aplica aceasta idee a constant in imposbilitatea de a folosi frecvent in laborator celule stem canceroase. Mai mult decat atat, in prezent, cercetatorii inca mai disputa existenta reala sau nu a unor celulel stem canceroase in tumori.

In studiul realizat, cercetatorii au folosit modelele expresiilor genice responsabile de generarea unor variate populatii de celule stem. In concluzie s-au folosit doua tipuri de gene, una care genera celulele apropiate de majoritatea celulelor stem adulte, si una care statea la baza aparitiei unor celule stem aemanatoare celor embrionare.

Cercetatorii au descoperit si “semnatura” unor celule stem embrionare in diverse sectiuni tumorale, constandu-se ca acestea din urma apartineau unei clase foarte agresive.

Aplicabilitatea acestei descoperiri se spera a fi folosita in terapiile care in viitor vor folosi celule stem. Cercetatorii au descoperit ca o anumita oncogena, Myc, pare a fi un reglator cheie in transformarea celulelor tegumentului in celule stem. Daca aceasta gena este supraexprimata, ea poate induce aparitia tumorilor. Daca in experimente celulele stem sunt create cu ajutorul Myc, apoi folosite in terapia unor maladii la pacienti, acestea cel mai probabil ar putea declansa aparitia cancerului.

Roegiers subliniaza faptul ca in laborator Myc este capabil sa reprogrameze celulele tegumentare in celule stem, dar problema consta in faptul ca tot prin acest mecanism contribuie la dezvoltarea tumorilor.

Studiile continua pentru a descoperi modalitatea prin care aceste celule introduse in terapia nu ameninta sanatatea pacientilor, prin declansarea geneza tumorala.

www.bio-medicine.org/
www.cbc.ca/cp/


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Proiectul NeuroARM - primul robot chirurgical compatibil RMN

Proiectul NeuroARM, inceput in 2001 de Universitatea din Calgary, Canada, a avut ca scop dezvoltarea unui robot chirurgical cu o precizie microscopica, compatibil RMN, care sa revolutioneze neurochirurgia si alte specialitati chirurgicale prin eliberarea lor de sub constrangerile limitelor preciziei umane.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro