Motorul e construit din materiale dielectrice si nemagnetizate cum ar fi plasticul, ceramica si cauciucul. El functioneaza cu ajutorul unor sisteme de aer comprimat iar pentru comunicare cu componentele electrice din calculatorul care il controleaza s-a folosit fibra optica, pentru a nu interfera cu nimic in receptionarea datelor de catre RMN.
Mai multe date tehnice privitoare la constructia si functionarea acestui motor se gasesc pe http://urology.jhu.edu/urobotics/projects/PneuStep/.
Sase dintre aceste noi motoare au fost deja folosite in constructia unui robot chirurgical complementar RMN-ului. El poate ajuta in diagnosticul cancerului de prostata de exemplu, in localizarea precisa a tesutului canceros, mai ales in stadiile incipiente - cand acesta poate fi trecut usor cu vederea in investigatiile uzuale - si in prelevarea cu acuratete a biopsiei de prostata.
Marea incercare in acest proiect a fost gasirea unor materiale ce nu produc curenti electrici ce ar distorsiona imaginile de RMN. Acest motor, denumit PneuStep, este format din trei pistoane conectate la o serie de schimbatoare. Acestea din urma sunt manevrate cu ajutorul aerului comprimat, controlat la randul sau de la un calculator aflat in camera adiacenta aparatului de RMN. Robotul este plasat la marginea pacientului si poate lucra cu o acuratete de pana la 50 de micrometri, mai putin decat diametrul unui fir de par.
Informatia e transmisa in timp real la calculator prin fibra optica, ceea ce permite reajustarile necesare si ghidare in functie de imaginile primite de la RMN.
Acest remarcabil robot poate revolutiona chirurgia ghidata imagistic, oferind o noua tehnica minim-invaziva pentru detectarea, diagnosticarea si tratarea cancerelor. Deocamdata el se afla in testare preclinica dar ofera premise extraordinare in oncologie.
Bibliografie:
1. „Metal-free motor makes robotic biopsies safe for use with MRI”,
2. Urology Robotics
3. PneuStep
4. A New Type of Motor: Pneumatic Step Motor
< Anterior | Urmator > |
---|