MedicalStudent.ro

Sunday
Apr 06th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala Biopsiile, RMN-ul si chirurgia robotizata

Biopsiile, RMN-ul si chirurgia robotizata

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 
Inginerii de la Johns Hopkins, sectia de Urologie (Urology Robotics Lab) au reusit sa construiasca un motor ce nu contine metal si nu functioneaza cu ajutorul electricitatii. El poate manevra in siguranta instrumentarul chirurgical adaptat la acest motor controlat prin telecomanda de la distanta. Scopul acestui motor este de a fi folosit in prelevarea biopsiilor sau in terapiile ghidate prin RMN. Precizia si siguranta cu care se poate folosi acest nou aparat il face mai eficient decat mana unui chirurg, mai ales in situatia unor localizari dificil de abordat ale tesutului canceros.

Motorul e construit din materiale dielectrice si nemagnetizate cum ar fi plasticul, ceramica si cauciucul. El functioneaza cu ajutorul unor sisteme de aer comprimat iar pentru comunicare cu componentele electrice din calculatorul care il controleaza s-a folosit fibra optica, pentru a nu interfera cu nimic in receptionarea datelor de catre RMN.

Mai multe date tehnice privitoare la constructia si functionarea acestui motor se gasesc pe http://urology.jhu.edu/urobotics/projects/PneuStep/.

Sase dintre aceste noi motoare au fost deja folosite in constructia unui robot chirurgical complementar RMN-ului. El poate ajuta in diagnosticul cancerului de prostata de exemplu, in localizarea precisa a tesutului canceros, mai ales in stadiile incipiente - cand acesta poate fi trecut usor cu vederea in investigatiile uzuale - si in prelevarea cu acuratete a biopsiei de prostata.

Marea incercare in acest proiect a fost gasirea unor materiale ce nu produc curenti electrici ce ar distorsiona imaginile de RMN. Acest motor, denumit PneuStep, este format din trei pistoane conectate la o serie de schimbatoare. Acestea din urma sunt manevrate cu ajutorul aerului comprimat, controlat la randul sau de la un calculator aflat in camera adiacenta aparatului de RMN. Robotul este plasat la marginea pacientului si poate lucra cu o acuratete de pana la 50 de micrometri, mai putin decat diametrul unui fir de par.

Informatia e transmisa in timp real la calculator prin fibra optica, ceea ce permite reajustarile necesare si ghidare in functie de imaginile primite de la RMN.

Acest remarcabil robot poate revolutiona chirurgia ghidata imagistic, oferind o noua tehnica minim-invaziva pentru detectarea, diagnosticarea si tratarea cancerelor. Deocamdata el se afla in testare preclinica dar ofera premise extraordinare in oncologie.

Bibliografie:
1. „Metal-free motor makes robotic biopsies safe for use with MRI”,
2. Urology Robotics
3. PneuStep
4. A New Type of Motor: Pneumatic Step Motor

 


Publicat de :
Iulia Peciu-Florianu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Plasma 3D mentine vasele deschise

Cercetatorii de la Universitatea Ulster lucreaza la o noua metoda de a inveli stenturile - dispozitive medicale folosite pentru a tine arterele si venele deschise - pentru a preveni blocarea acestora.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro