In ultimii 50 de ani au fost realizate numeroase cercetari asupra rolului vitaminei D in combaterea cancerului, iar rezultatele sunt din ce in ce mai incurajatoare.
Se stie ca productia vitaminei D in organism este in stransa legatura cu expunerea la soare, direct implicate fiind radiatiile UV. Studiile au semnalat o scadere a ratei mortalitatii bolilor canceroase per ansamblu dar si a anumitor tipuri de cancere in particular (uterin, de colon, mamar, de prostata s.a.) in arealele geografice mai insorite.De asemenea, cercetatorii atrag atentia ca persoanele de culoare originare in zone ecuatoriale sunt mai predispuse la un prognostic fatal al cancerelor de prostata si mamar atunci cand isi schimba domiciliul intr-o zona temperata, unde expunerea la soare este limitata in lunile de iarna. Explicatia ar fi urmatoarea : pielea acestora prezinta un strat cornos mai dezvoltat, permitand absorbtia a numai 40% din radiatiile UV, necesare producerii vitD. Astfel, ei au nevoie de o expunere mai indelungata la soare, care lipseste in noua locatie. Implicit, nivelul vitD va fi mai scazut, ceea ce se asociaza cu cresterea ratei mortalitatii in bolile canceroase amintite.
Un studiu efectuat pe un grup de femei cu varsta≥55 ani carora li s-au administrat timp de 4 ani suplimente zilnice de vitamina D atesta scaderea cu 60% a riscului de a dezvolta cancer de colon sau mamar. Analiza unui esantion de 3000 persoane, 97% barbati, releva probabilitatea mai scazuta a celor care au o dieta zilnica bogata in vitamina D (somon, sardine, lapte, cereale s.a.) de a dezvolta polipi la nivelul colonului (formatiuni care se pot maligniza). Acestea sunt doar cateva exemple, studiile continua cu rezultate din ce in ce mai convingatoare.
Cu toate acestea, este inca devreme pentru a recomanda suplimente zilnice de vitamina D ca metoda de prevenire a diverselor tipuri de cancere. Sunt necesare teste extinse, in paralel cu administrarea de produse Placebo, precum si elucidarea mecanismului exact, la nivel molecular, prin care vitaminaD actioneaza impotriva cancerului. Pentru moment, o dieta sanatoasa, exercitiu fizic si controale medicale periodice sunt indicatiile unanim acceptate. In cazul in care pacientul doreste sa ia suplimente de vitamina D, este esentiala consultarea medicului si mentinerea aportului zilnic sub 2000UI (unitati internationale).
www.cancer.org
www.newhope.com
www.ajph.org
dietary-supplements.info.nih.gov/factsheets/vitamind.asp
< Anterior | Urmator > |
---|