Un studiu recent realizat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie atesta rolul important al flavonoizilor alimentari, si mai ales al Quercetin-ului, in prevenirea afectiunilor cardiovasculare. Astfel, se recomanda ca alimente precum ceapa rosie, merele, varza, ceaiul si vinul rosu (in cantitate moderata desigur) sa nu lipseasca din dieta zilnica.
Quercetinul este cea mai raspandita dar si cea mai activa substanta din grupa flavonoizilor, cu proprietati curative unanim recunoscute. Este un bun antioxidant, antiinflamator si antialergic, fiind recomandat in afectiuni precum artrita, reumatismul articular, atroza dar si astmul bronsic sau pentru prevenirea cancerului si a bolilor cardiovasculare. Compusul reduce procesul inflamator inhiband atat anumite enzime (ex: lipooxigenaza) cat si eliberarea mediatorilor proinflamatori si a histaminei.O alta functie importanta a Quercetin-ului este prevenirea aterosclerozei, limitand procesul inflamator cronic ce poate duce la ingrosarea peretelui arterial. Studii anterioare au demonstrat insa ca doar un mic procent din Quercetinul alimentar ingerat este absorbit de organism, urmand a fi metabolizat foarte repede in compusi mai simpli; practic, acesti metaboliti sunt cei care iau contact direct cu tesuturile. In studiul de fata, cercetatorii au investigat efectul acestor compusi (administrati in cantitati similare celor care ar rezulta dupa digestie) asupra celulelor endoteliului vascular. Rezultatele au demonstrat ca, desi efectul este mai subtil decat in cazul studiilor in care s-a folosit substanta integra, metabolitii Quercetin-ului detin proprietati antiinflamatorii evidente. Aceasta ar putea explica de ce persoanele care au o alimentatie bogata in fructe si legume prezinta un risc mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare.
Nu in ultimul rand, certificarea stiintifica a efectelor benefice ale produselor vegetale asupra sanatatii trebuie sa fie un motiv in plus pentru noi toti de a-i asigura organismului cele 5 mese zilnice de fructe sau legume verzi recomandate de specialisti.
Bibliografie:
http://news.bbc.co.uk
http://tratamente.vstore.ca
http://www.phytochemicals.info/phytochemicals/quercetin.php
< Anterior | Urmator > |
---|