MedicalStudent.ro

Friday
Nov 01st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Quercetin-ul alimentar si scaderea riscului afectiunilor cardiovasculare

Quercetin-ul alimentar si scaderea riscului afectiunilor cardiovasculare

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 

Un studiu recent realizat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie atesta rolul important al flavonoizilor alimentari, si mai ales al Quercetin-ului, in prevenirea afectiunilor cardiovasculare. Astfel, se recomanda ca alimente precum ceapa rosie, merele, varza, ceaiul si vinul rosu (in cantitate moderata desigur) sa nu lipseasca din dieta zilnica.

Quercetinul este cea mai raspandita dar si cea mai activa substanta din grupa flavonoizilor, cu proprietati curative unanim recunoscute. Este un bun antioxidant, antiinflamator si antialergic, fiind recomandat in afectiuni precum artrita, reumatismul articular, atroza dar si astmul bronsic sau pentru prevenirea cancerului si a bolilor cardiovasculare. Compusul reduce procesul inflamator inhiband atat anumite enzime (ex: lipooxigenaza) cat si eliberarea mediatorilor proinflamatori si a histaminei.

O alta functie importanta a Quercetin-ului este prevenirea aterosclerozei, limitand procesul inflamator cronic ce poate duce la ingrosarea peretelui arterial. Studii anterioare au demonstrat insa ca doar un mic procent din Quercetinul alimentar ingerat este absorbit de organism, urmand a fi metabolizat foarte repede in compusi mai simpli; practic, acesti metaboliti sunt cei care iau contact direct cu tesuturile. In studiul de fata, cercetatorii au investigat efectul acestor compusi (administrati in cantitati similare celor care ar rezulta dupa digestie) asupra celulelor endoteliului vascular. Rezultatele au demonstrat ca, desi efectul este mai subtil decat in cazul studiilor in care s-a folosit substanta integra, metabolitii Quercetin-ului detin proprietati antiinflamatorii evidente. Aceasta ar putea explica de ce persoanele care au o alimentatie bogata in fructe si legume prezinta un risc mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare.

Nu in ultimul rand, certificarea stiintifica a efectelor benefice ale produselor vegetale asupra sanatatii trebuie sa fie un motiv in plus pentru noi toti de a-i asigura organismului cele 5 mese zilnice de fructe sau legume verzi recomandate de specialisti.


Bibliografie:
http://news.bbc.co.uk
http://tratamente.vstore.ca
http://www.phytochemicals.info/phytochemicals/quercetin.php

Publicat de :
Rucsandra Dobrota
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Quercetin-ul alimentar si scaderea riscului afectiunilor cardiovasculare

Un studiu recent realizat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie atesta rolul important al flavonoizilor alimentari, si mai ales al Quercetin-ului, in prevenirea afectiunilor cardiovasculare. Astfel, se recomanda ca alimente precum ceapa rosie, merele, varza, ceaiul si vinul rosu (in cantitate moderata desigur) sa nu lipseasca din dieta zilnica.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro