In timpul iernii, la latitudini mari, productia de provitamina D3 este minima. Pigmentarea excesiva a pielii, aplicarea cremelor solare, imbatranirea si imbracamintea au un efect dramatic asupra productiei de vitamina D3 din piele. S-a presupus ca oamenii care traiesc la latitudini mai mari au o capacitate mai mare de a sintetiza vitamina D3 deoarece exista mai putin ozon care sa absoarba fotonii UVB.
La 45 de pacienti dintr-un camin spital care au luat multivitamine ce contineau 400 UI de vitamina D2 s-a inregistrat un declin dramatic a nivelelor de 25(OH)D (25-hidroxi vitamina D) in perioada cuprinsa intre sfarsitul verii si inceputul urmatoarei veri. 49%, 67%, 74% si 78% din locuitorii caminelor spital au avut o deficienta de vitamina D3 in lunile august, noiembrie, februarie si respectiv, mai.
15 adulti sanatosi cu varste cuprinse intre 20 si 53 de ani au fost expusi de trei ori pe saptamana, cu ajutorul unu aparat de bronzat care emite 5% din energia sa UV in spectrul UVB de 290-320nm, cu o mare parte a corpului lor, cand erau imbracati intr-un costum de baie, la radiatii UV. Nivelele de 25(OH)D au fost determinate saptamanal pe o perioada de sapte saptamani.
Expunerea 7-dehidrocolesterolului (provitaminei D3) la iradiatiile solarului a dus la productia a 1% din provitamina D dupa un minut si o crestere lineara pana la 10%, in 10 minute. Dupa o saptamana, s-a observat o crestere cu 50 % a nivelelor 25(OH)D care au continuat sa creasca, de-a lungul perioadei de cinci saptamani, pana la 150% deasupra nivelelor de baza. Nivelele sanguine de 25(OH)D au ramas la o valoare constanta dupa 5 saptamani si s-au mentinut si dupa sapte saptamani.
“Deficienta de vitamina D este intalnita des si la copii si la adultii din intreaga lume”, afirma Michael Holick, director al General Clnic Research Center si profesor de medicina, fiziologie si biofizica. “Expunerea la lampi care emit radiatii UVB este o modalitate excelenta de a produce vitamina D3 in piele si este in special eficace la pacientii cu sindromul malabsorbtiei de lipide.”
S-a observat ca traind la latitudini mai mari si fiind mai predispus la deficienta de vitamina D3 creste semnificativ riscul aparitiei multor cancere mortale, inclusiv cancerul de colon, prostata, san si esofag, conform lui Holick, director la Bone Healthcare Clinic din cadrul University Medical Center. Locuind la latitudini mai mari, creste si riscul unor boli ca diabetul de tip I, hipertensiune, scleroza multipla si alte boli autoimune si boli infectioase, inclusiv tuberculoza si gripa.
Conform cercetatorilor, majoritatea expertilor sunt de acord ca o cantitate minima de 1000 UI de vitamina D3 pe zi este necesara pentru a mentine concentratiile circulante de 25(OH)D.
www.medicalnewstoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|