O echipa de la institutul de cercetare Samuel Lunenfeld din Toronto a investigat impactul hidrocarbonatilor aromatici policiclici(PAH), produsi secundari ai fumatului, asupra fertilitatii soarecilor. Cercetatorii au injectat trei grupe de femele de soareci cu o mixtura cu doza redusa de PAH: un grup a primit PAH inaintea conceptiei si inca o data cand si-au alaptat puii, alt grup a primit PAH numai inainte de sarcina si cel de-al treilea grup a primit PAH doar pe perioada lactatiei. Al patrulea grup de control nu a primit PAH dar au fost imperecheate in acelasi timp ca si celelalte.
Cantitatea totala de PAH administrata fiecarui soarece pe perioada a trei saptamani de injectare a fost echivalenta cu 25 pachete de tigari la oameni. Soarecii expusi nu au avut mai putini pui , dar cercetatorii au investigat numarul de ovule ale puilor de sex feminin si au gasit o scadere cu 70% a foliculilor disponibili pentru a produce ovule.
Dr. Andrea Jurisicova explica: “Mamele, in acest caz soarecii, expuse la PAH (poluanti gasiti in fumul de tigara, in gazele de esapament ale masinilor, precum si cei gasiti in mancarea afumata) inaintea sarcinii sau in timpul alaptarii, dar nu si in timpul sarcinii, pot produce o reducere a numarului de ovule din ovare la copiii de sex feminin cu doua treimi. Acest lucru limiteaza capacitatea fiicelor lor de a se reproduce.”
Dr. Norman Edelman afirma ca: “Acest studiu ne ofera caile chimice prin care au loc aceste schimbari. Noile date ofera suport biologic pentru rezultatele epidemiologice, cum ar fi scaderea observata in cazul fertilitatii la fiicele femeilor care fumeaza.” Desi studiul nu stabileste perioada timpului dintre incetarea fumatului si o fertilitate mai crescuta la fiice, Jurisicova a afirmat ca studii anterioare au demonstrat ca femeile care fumeaza au mai bune rezultate la fertilizarea in vitro la un an de la incetarea fumatului.
Soarecii din studiu au conceput la doua saptamani dupa ultima administrare de PAH, ceea ce este aproximativ echivalent cu trei cicluri menstruale la femei. Efectul fumatului de catre mama nu este limitat doar la copiii sai de sex feminin. Un studiu publicat in American Journal of Epidemiology sugereaza ca si fiii mamelor care fumeaza au o cantitate de sperma redusa.
“Speram sa putem continua studiul asupra puilor de sex feminin ai sorecilor expusi la PAH pentru a vedea daca menopauza, in cazul lor, apare mai devreme decat la puii de sex feminin ai soarecilor din studiu care nu au fost expusi la PAH. Speram, de asemenea, sa analizam daca fertilitatea redusa trece la generatiile urmatoare, si daca nepoatele lor sunt predispuse la aceleasi probleme”, afirma Jurisicova.
www.ash.org.uk
www.medicalnewstoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|