Vacile sunt intr-o perioada dificila, mai ales de cand au fost descoperite ca fiind de vina pentru incalzirea globala mai mult decat automobilele, acum s-a descoperit ca laptele de capra e cu mult mai sanatos. Conform cercetatorilor de la University of Granada, laptele de capra este mult mai bun in prevenirea anemiei feriprive si demineralizarii osoase.
Conform cercetatorilor de la University of Granada, laptele de capra este mult mai bun in prevenirea anemiei feriprive si demineralizarii osoase.Proiectul condus de doctorul Javier Diaz Castro si coordonat de profesorul Margarita Sanchez Campos a fost centrat pe comparatia proprietatilor nutritionale a laptelui de capra cu cel al laptelui de vaca, cu continut natural/normal de calciu si imbogatit cu calciu, comparatie utilizata in studiul biodisponibilitatii fierului, calciului, fosforului si magneziului. Pentru a valida calitatea studiului, tehnica metabolica de studiu a fost folosita atat pe sobolani de laborator cu anemie feripriva indusa cat si pe un grup de control.
Pentru a cunoaste cum utilizarea nutritiva a acestor minerale afecteaza distributia metabolica, cercetatorii au determinat concentratia acestor minerale in diferite organe implicate in reglarea homeostaziei si au calculat diversi parametrii hematologici in comparatie cu metabolismul mineralelor.
Rezultatele obtinute arata ca anemia feripriva si demineralizarea osoasa au o mai buna evolutie la consumarea de lapte de capra. Datorita biodisponibilitatii ridicate de fier, calciu, fosfor si magneziu , restaurarea parametrilor hematologici alterati a avut loc mai repede precum si nivelele optime de PTH.
Javier Diaz Castro evidentiaza faptul ca includerea laptelui de capra , normal sau imbunatatit in calciu, in dieta “favorizeaza utilizarea digestiva si metabolica a fierului, calciului, magneziului si fosforului si depozitele lor in organele tinta”.
Conform cercetatorilor, aceste concluzii demonstreaza: consumul regulat de lapte de capra are efecte pozitive in metabolismul mineral, in recuperarea din anemia feripriva si in demineralizarea osoasa, la sobolanii de laborator. In plus, in ciuda observatiilor, laptele de vaca imbogatit cu calciu nu interfera cu biodisponibilitatea mineralelor studiate.
Nu e nicio indoiala ca aceste descoperiri vor deveni baza unor studii aprofundate. Studiile pe oameni sunt necesare pentru a confirma observatiile si pantru a promova consumul de lapte de capra atat in populatia normala cat si in populatia afectata de deficienta de aport de fier si de patologii relationate cu demineralizarea osoasa.
www.scientificblogging.com
< Anterior | Urmator > |
---|