MedicalStudent.ro

Friday
Nov 01st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Proteina a sistemului imunitar ce controleaza greutatea corporala

Proteina a sistemului imunitar ce controleaza greutatea corporala

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Conform unui experiment realizat pe soareci se pare ca o structura ce apartine sistemului imunitar uman ar putea diminua apetitul si ar putea ajuta persoanele sa scada in greutate. Cercetarile se afla inca intr-un stadiu preliminar, iar pana acum s-a emis doar o ipoteza care sustine ca o proteina a imunitatii, interleukina 18, reduce la soareci tendinta acestora de a lua in greutate.

Conducatorul studiului, Eric Zorrilla, asistent universitar la The Scripps Research Institute din San Diego, este convins de faptul ca molecule ale sistemului imunitar sunt capabile sa controleze apetitul.

In prezent exista tratamente care pot suprima apetitul, insa acestea induc numeroase efecte adverse, prin urmare oamenii de stiinta s-au decis sa gaseasca alternative pentru populatie, ceva ce sa fie tolerat mai usor.

Acestea par sa se bazeze pe interleukina 18, substanta activa a sistemului imunitar. Echipa condusa de Zorrilla studia aceasta proteina cand a descoperit ceva neobisnuit la soarecii carora le lipsea interleukina-18: acestia se ingrasau.

Rezultatele studiului realizat pe soarecii modificati genetic astfel incat sa le lipseasca proteina a fost publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences. In urma experimentelor realizate s-a confirmat faptul ca animalele de experienta care erau lipsite de IL 18 mancau mai mult, ceea ce conducea la castig in greutate.

Mecanismul prin care aceasta interleukina tine sub control in mod normal apetitul este inca necunoscut si cercetatorii nu au putut deslusi motivul pentru care apetitul devine exacerbat in absenta ei.

Una dintre teoriile ce incearca sustina acest fenomen explica,cum probabil pierderea in greutate in prezenta proteinei se datoreaza faptului ca de cele mai multe ori concentratia acesteia creste cand animalele sunt bolnave. Fara interleukina capabila sa monitorizeze aportul alimentar, corpul pierde notiunea de cantitate suficienta din punct de vedere nutritional, conform speculatiilor cercetatorilor.

Zorrilla sustine ca totusi dintr-un punct optimist de vedere este posibil ca proteina sa nu fie asociata bolii.

Desi descoperirea este foarte interesanta, cercetatorii sunt probabil la cativa ani de distanta de momentul in care vor putea concepe un medicament care sa aibe aceasta proteina la baza, si sa ajute oamenii sa nu mai ia in greutate. Pentru moment echipa incearca sa desluseasca neurobiologia acestei molecule proteice, sa descopere regiunea cerebrala pe care aceasta o influenteaza. Cel mai probabil evidentierea ei va conduce la deslusirea unor potentiale efecte adverse pe care le-ar avea un medicament cu IL 18.

www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/
Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Quercetin-ul alimentar si scaderea riscului afectiunilor cardiovasculare

Un studiu recent realizat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie atesta rolul important al flavonoizilor alimentari, si mai ales al Quercetin-ului, in prevenirea afectiunilor cardiovasculare. Astfel, se recomanda ca alimente precum ceapa rosie, merele, varza, ceaiul si vinul rosu (in cantitate moderata desigur) sa nu lipseasca din dieta zilnica.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro