MedicalStudent.ro

Thursday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Ce se intampla doctore?

Ce se intampla doctore?

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Ministrul Sanatatii a gasit metoda optima de a tine medicii in tara: in loc sa imbunatateasca conditiile de munca sau sa asigure salarii pe masura, obliga doctorii sa isi achite studiile daca nu practica un numar dublu de ani perioadei in care s-au specializat.

Regula se vrea a fi aplicata incepand cu noua serie de rezidenti.

"Vom pune condiţii atât de drastice pentru cel care vrea să părăsească postul încât să-l descurajeze. Să plătească atât de mult încât să ne permitem noi să aducem colaboratori să acopere postul respectiv", a spus Nicolăescu.

Oricat ar investi statul in pregatirea unui rezident, aceasta masura incalca flagrant mare parte din principiile Tratatului de aderare a Romaniei la U.E.

In Romania, un rezident castiga aproximativ 200-300 de euro pe luna, in U.E. ar avea 3000 euro iar ca medic specialist putand ajunge si la 10.000 de euro. Intr-adevar sunt salarii mari pentru tara noastra, dar 300 de euro nu justifica 6 ani de facultate si inca 5-6 ani de rezidentiat, este foarte normal sa fuga specialistii din sistem.

O solutie ar fi apropierea treptata a primelor medicilor de cele Europene si echivalarea rezidentiatului si studiilor de specialitate. Sa urmarim totusi rectia U.E. si actiunile Camerei Federative a Medicilor din România si Colegiului Medicilor in privinta acestei propuneri.

In strainatate nu te primeste nimeni ca medic fara un rezidentiat agreat de ei, studiile de specializare din Romania nefiind aprobate inca. Facultatea este recunoscuta. Este foarte posibil ca cei ce urmaresc un loc de munca in U.E. sa se inscrie la un rezidentiat intr-un centru universitar european imediat cum termina facultatea. Sunt foarte multe aspecte de urmarit si discutat in privinta propunerii domnului ministru, dar daca se de curs…o sa sara multe scantei in lumea medicala.

Noi…sa ne vedem totusi de pregatirea noastra, sa invatam sa ajungem medici buni si sa speram ca in viitor vor fi asigurate conditii optime de munca si salarii pe masura studiilor noastre.

Personal, sunt optimist, mi-am propus sa aduc sau sa construiesc argumente impotriva celebrei zicale: “Suntem in Romania si asta ne ocupa tot timpul!”

Sursa: Realitatea.net


Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Efectele vitaminei D asupra fiziologiei pielii
Cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Boston au descoperit ca productia de provitamina D3 variaza in functie de cativa factori, inclusiv tipul pielii si conditiile climatice.Expunerea excesiva la razele solare nu duc la intoxificari cu vitamina D deoarece provitamina D3 si vitamina D3 sunt fotolizate la cativa fotoprodusi.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro