MedicalStudent.ro

Sunday
Apr 06th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Cum ne face raceala somnorosi

Cum ne face raceala somnorosi

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Daca esti bolnav, te simti si mai obosit. Cum se intampla acest lucru? Cercetatorii au urmarit substanta responsabila de acest efect si au incercat diverse testari.

Substanta implicata in producerea starii de oboseala este o mica proteina numita factorul alfa de necroza sau TNF-alfa, dupa proprietatile sale anti tumorale. Aceasta proteina este cunoscuta ca trigger al inflamatiei ca raspuns la o infectie sau a unor boli cronice precum artrita reumatoida sau scleroza multipla. Se banuia ca ar fi legata de starea de slabiciune. Pacientii suferinzi de cancer tratati cu TNF-alfa descriu stari de oboseala extrema, letargie. Pacientii cu apnee de somn raporteaza scaderea starii de somnolenta din timpul zilei dupa tratamente ce interfera cu TNF-alfa.

Mecanismul prin care proteina afecteaza ritmul nictemeral nu era inca cunoscut.

Thomas Birchler, imunolog la University Hospital of Zurich si colegii sai au administrat TNF-alfa la soareci de laborator si au urmarit expresia genelor implicate in reglarea ceasului biologic, cel care dicteaza cand sa dormim si cand sa ne trezim.

Au descoperit ca genele erau exprimate in ritmul normal, graficele corespunzand cu cele normale, ale soarecilor normali la carenu s-a administrat nimic. Dar global, nivelul exprimarii genice era redus. “Oscilatiile erau inca in ritmul normal, dar intensitatea mult redusa.”

Soarecii la care s-a administrat TNF-alfa erau mai putin activi, petreceau mai putin timp pentru alergat in rotile special dedicate sau plimbat prin cusca, ca si cum ar fi fost obositi.

“Aceasta descoperire reprezinta terenul propice pentru pornirea unui program de cercetare” spune imunologul Rodney Johnson de la University of Illinois, Urbana-Champaign.”Stiam de multi ani ca TNF-alfa induce parametrii de somn. Este timpul “sa ne legam” de genele ce regleaza ritmul circadian”.

Somnul este necesar unui sistem imun sanatos si poate grabi vindecarea. “Sunt probe ce arata ca somnul ajuta in lupta cu infectiile si dintr-un punct de vedere al evolutiei, starea de slabiciune poate opri individul sa isi intretina relatiile sociale si astfel sa opreasca raspandirea infectiei la intreaga populatie.”

Desi este benefica pe termen scurt, starea de slabiciune-oboseala poate fi debilitanta pentru pacientii cu boli inflamatorii cronice. “Prea mult dintr-un lucru bun nu e intotdeauna de bine”.

Interferarea TNF-alfa poate ajuta pacientii cu inflamatii cronice pentru evitarea oboselii cronice. Tratamentul poate slabi sistemul imun si sa promoveze infectiile si reactii autoimune. Astfel, cercetatorii trebuie sa mai caute mecanismele intime de producere a starii de slabiciune-oboseala si sa gaseasca cai de a o reduce.

www.bioedonline.org


Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Epidemie de autism?
O privire mai atenta asupra statisticilor sugereaza mai mult decat o simpla crestere a incidentei autismului. Conform acestora, unul din 166 de copii sufera de autism. Aceasta proportie este socanta comparativ cu unul din 2500 din ultimele decade. Fara sa surprinda, aceste cresteri tuburatoare ii determina pe cercetatori sa se gandeasca la o “epidemie de autism”.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro