Conform unui studiu publicat de Biblioteca Publica de Stiinte in editia din 30 ianuarie a PLoS ONE, vaccinul a produs in raspuns imun puternic la soareci si a impiedicat moartea acestora dupa infectia cu virusul H5N1. Vaccinul este testat pe oameni intr-o faza clinica precoce.
Ultimele focare de gripa aviara din lume au stimulat organizatiile de monitorizare a sanatatii pentru a lupta impotriva acestei continue amenintari la sanatatea globului. "Eforturile de a controla gripa aviara au avut succes, dar gripa aviara, ca orice gripa, prezinta mutatii de la an la an, creand noi subtipuri si tulpini, care ar putea fi raspandite in populatie usor si repede." spune dr. Ted M. Ross, autorul principal al studiului. "Pentru a indeparta tulpinile si a preveni o potentiala pandemie, avem nevoie de stocuri de vaccinuri gata pentru a fi rapid adaptate sa stimuleze raspunsul sistemului imun la noi tulpini."
Dr. Ross sustine ca o viitoare pandemie cu virusul gripei aviare este inevitabila, pentru ca virusul are capacitatea de a se reinventa, iar populatia nu are imunitatea impotriva acestui virus. Au existat trei pandemii de gripa in istoria moderna, cu consecinte mortale. Prima dintre acestea a fost Gripa aviara spaniola, in 1918, care a produs mai multe morti decat Primul Razboi Mondial.
Spre deosebire de alte vaccinuri impotriva gripei aviare, care sunt facute partial din virusi vii, acest vaccin foloseste o particula virus-like, sau VLP, care este recunoscuta de sistemul imun drept un virus real. Acestei particule ii lipseste insa informatia genetica de a se reproduce, transformand-o astfel intr-o posibila alternativa la vaccinul uman. Avand in vedere evolutia naturala a virusului H5N1, vaccinul a fost facut sa codifice gene pentru trei proteine virale, penrtu a oferi mai multa protectie impotriva unor noi tulpini de virus ce ar putea aparea.
Pentru a testa acest vaccin, cercetatorii l-au administrat la soareci fie intr-o doza, fie in doua doze. Soarecii carora le-a fost administrat in doua doze au fabricat anticorpi protectori impotriva H5N1 si au fost protejati de boala si deces in cazul expunerii directe la virus. Cercetatorii au comparat si modurile de administrare a vaccinului, prin administrare atat intramusculara cat si intranazala. Ambele moduri de administrare au fost la fel de eficiente. Totusi, soarecii carora le-a fost injectat vaccinul au produs un titru mai mare de anticorpi in sange, in timp ce soarecii carora vaccinul le-a fost administrat intranazal aveau mai multi anticorpi in plamani.
"VLP-urile ar putea fi avantajoase fata de alte vaccinuri pentru ca sunt usor de produs." spune dr. Ross. "Folosind tehnologii de recombinare, am putea genera in 10 saptamani un vaccin mai eficient impotriva tulpinii circulante de virus, transformandu-l intr-o metoda de combatere a amenintarii pe care o reprezinta gripa aviara, acceptabila ca pret."
www.news-medical.net
< Anterior | Urmator > |
---|