MedicalStudent.ro

Friday
Nov 01st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Posibil vaccin anti-H5N1

Posibil vaccin anti-H5N1

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Un vaccin impotriva unuia dintre cele mai comune si letale tulpini ale virusului gripei aviare, H5N1, a fost imaginat si testat de cercetatorii de la Centrul pentru Cercetare Vaccinurilor al Universitatii din Pittsburgh si Novovax Inc.

Conform unui studiu publicat de Biblioteca Publica de Stiinte in editia din 30 ianuarie a PLoS ONE, vaccinul a produs in raspuns imun puternic la soareci si a impiedicat moartea acestora dupa infectia cu virusul H5N1. Vaccinul este testat pe oameni intr-o faza clinica precoce.

Ultimele focare de gripa aviara din lume au stimulat organizatiile de monitorizare a sanatatii pentru a lupta impotriva acestei continue amenintari la sanatatea globului. "Eforturile de a controla gripa aviara au avut succes, dar gripa aviara, ca orice gripa, prezinta mutatii de la an la an, creand noi subtipuri si tulpini, care ar putea fi raspandite in populatie usor si repede." spune dr. Ted M. Ross, autorul principal al studiului. "Pentru a indeparta tulpinile si a preveni o potentiala pandemie, avem nevoie de stocuri de vaccinuri gata pentru a fi rapid adaptate sa stimuleze raspunsul sistemului imun la noi tulpini."

Dr. Ross sustine ca o viitoare pandemie cu virusul gripei aviare este inevitabila, pentru ca virusul are capacitatea de a se reinventa, iar populatia nu are imunitatea impotriva acestui virus. Au existat trei pandemii de gripa in istoria moderna, cu consecinte mortale. Prima dintre acestea a fost Gripa aviara spaniola, in 1918, care a produs mai multe morti decat Primul Razboi Mondial.

Spre deosebire de alte vaccinuri impotriva gripei aviare, care sunt facute partial din virusi vii, acest vaccin foloseste o particula virus-like, sau VLP, care este recunoscuta de sistemul imun drept un virus real. Acestei particule ii lipseste insa informatia genetica de a se reproduce, transformand-o astfel intr-o posibila alternativa la vaccinul uman. Avand in vedere evolutia naturala a virusului H5N1, vaccinul a fost facut sa codifice gene pentru trei proteine virale, penrtu a oferi mai multa protectie impotriva unor noi tulpini de virus ce ar putea aparea.

Pentru a testa acest vaccin, cercetatorii l-au administrat la soareci fie intr-o doza, fie in doua doze. Soarecii carora le-a fost administrat in doua doze au fabricat anticorpi protectori impotriva H5N1 si au fost protejati de boala si deces in cazul expunerii directe la virus. Cercetatorii au comparat si modurile de administrare a vaccinului, prin administrare atat intramusculara cat si intranazala. Ambele moduri de administrare au fost la fel de eficiente. Totusi, soarecii carora le-a fost injectat vaccinul au produs un titru mai mare de anticorpi in sange, in timp ce soarecii carora vaccinul le-a fost administrat intranazal aveau mai multi anticorpi in plamani.

"VLP-urile ar putea fi avantajoase fata de alte vaccinuri pentru ca sunt usor de produs." spune dr. Ross. "Folosind tehnologii de recombinare, am putea genera in 10 saptamani un vaccin mai eficient impotriva tulpinii circulante de virus, transformandu-l intr-o metoda de combatere a amenintarii pe care o reprezinta gripa aviara, acceptabila ca pret."

www.news-medical.net

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Ce se intampla doctore?

Ministrul Sanatatii a gasit metoda optima de a tine medicii in tara: in loc sa imbunatateasca conditiile de munca sau sa asigure salarii pe masura, obliga doctorii sa isi achite studiile daca nu practica un numar dublu de ani perioadei in care s-au specializat.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro