MedicalStudent.ro

Thursday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Diabetul este relationat cu un somn neadecvat

Diabetul este relationat cu un somn neadecvat

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Conform unui studiu din SUA, a avea un somn bun in timpul noptii are importante implicatii asupra sanatatii. Cercetatorii de la Universitatea din Chicago sugereaza ca o persoana care nu are un somn linistit in timpul noptii are un risc crescut de a face diabet.
Cercetatorii spun ca un somn nelinistit poate duce la cresterea glucozei sangvine, la cresterea in greutate si, in final, chiar la diabet zaharat tip 2, intrucat organismul nu mai este capabil sa recunoasca semnalele insulinei normale.

Se stie deja ca cea mai adanca forma de somn, cunoscut si ca somn cu unde lente, afecteaza metabolismul uman; si alte studii au demonstrat acesta legatura intre diabet si lipsa de somn.

Echipa de cercetare, condusa de dr. Esra Tasali, care a vrut sa testeze impactul somnului asupra controlului glicemiei, a facut un studiu care a implicat 9 subiecti, femei si barbati, sanatosi si supli.

Voluntarii au fost intai monitorizati timp de doua nopti consecutiv, pentru a stabili care erau patternurile lor normale de somn. In urmatoarele trei nopti, ei au fost treziti cu zgomote puternice imediat ce au adormit.

Echipa a descoperit, dupa injectarea de glucoza si masurarea glicemiei si a raspunsului la insulina, ca 8 din cei 9 subiecti aveau rezistenta la insulina, desi durata somnului ramasese aceeasi.

Dr. Tasali spune ca ar trebui dezvoltate niste strategii pentru a imbunatati somnul ca durata si calitate, pentru a preveni si intarzia instalarea diabetului zaharat tip 2.

Tasali spune ca o crestere alarmanta in prevalenta diabetului tip 2, asociata cu imbatranirea populatiei si cresterea ratei obezitatii, sugereaza importanta intelegerii factorilor care duc la instalarea acestei afectiuni.

Dr. Tasali mai spune ca scaderea duratei somnului la adultii tineri duce la scaderea tolerantei la glucoza si ca datele actuale indica faptul si ca o calitate proasta a somnului duce la diabet. Mai mult, intrucat somnul superficial si diabetul sunt factori asociati in mod tipic cu imbatranirea, este nevoie de noi cercetari pentru a determina daca modificarile somnului legate de varsta contribuie la aceste modificari metabolice.

Studiul apare in Cercetarile Academiei Nationale de Stiinte.

www.news-medical.net

Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Legatura dintre libidoul scazut si menopauza
Femeile al caror apetit sexual scade in perioada menopauzei acuza mai frecvent perturbarea somnului, transpiratie nocturna si depresie, raporteaza cercetatorii din Seatle. Datele studiului au provenit de la un raport din 2001 -2002, ce includea 341 femei cu varste cuprinse intre 45 si 55 de ani.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro