MedicalStudent.ro

Friday
Nov 01st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Aerul expirat atrage tantarii

Aerul expirat atrage tantarii

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

In sfarsit, mecanismul prin care tantarii isi aleg "tinta de atac" a fost descoperit de savantii din Ney York.Se stie ca tantarii sunt sensibili la dioxidul de carbon emanat prin respiratie,lucru care ii face sa se indrepte spre tinta. In momentul de fata,o echipa de cercetatori de la Universitatea Rockefeller a descoperit mecanismul care este folosit pentru detectarea concetratiei de CO2: este de fapt o combinatie de proteine, niste receptori aflati la nivelul falcilor.

Articolul publicat prima data in revista NATURE, pare ca va fi de folos in ceea ce priveste lupta impotriva bolilor ca MALARIA. Echipa care a descoperit acest lucru a gasit doua tipuri de receptori proteici in structura insectelor (Gr21a si Gr63a) responsabile de posibilitatea tantarului de a depista concetratia dioxidului de carbon prin intermediul antenelor. Cecetatorii au mai descoperit ca unele celule nervoase ale insectelor nu raspundeau la CO2. Ei au aratat ca daca receptorii Gr21a si Gr63a se activeaza , acele celule care nu raspundeau la CO2 devin foarte active in prezenta gazului. Tot acestia au mai aratat ca daca receptorul Gr63a ar fi modificat din punct de vedere structural(genetic), insectele nu ar mai raspunde la fel la concentratiile crescute de CO2.

Aceeasi savanti au cercetat tantari purtatori de malarie si au descoperit receptori similari in antenele maxilare - o structura microscopica ce se extindea intre cele doua falci.

Profesorul Leslie Vosshall, sef de cercetare, spunea ca: "insectele sunt foarte sensibile la CO2, reusind astfel sa isi gaseasca hrana si sa evalueze corect mediul inconjurator. Neuronii din cortexul insectelor care raspund la CO2 erau deja stiuti dar cat priveste mecanismul prin care concentratia de CO2 influenteaza acesti neuroni este inca un mister.”

Desi nu stim daca exista si alte proteine care sunt implicate in aceste procese, aceasta descoperire va fi de mare folos in elaborarea unui eventual antidot impotriva bolilor transmise pe calea insectelor, prin descoperirea inhibitorilor pentru aceste proteine. Acesti inhibitori vor fi de folos prin faptul ca vor reduce apetitul insectelor hematofage ."

Dr. Simon Hay, specialist in bolile gen MALARIE, spune:"Curios,studiul va putea ajuta in descoperirea unor masinarii care vor putea indeparta insectele de oameni.".

Prin acest mecanism,se vor putea indeparta insectele care se hranesc cu sange de oameni si in acest fel,rata infectiilor cu malarie sau boli asemanatoare cu astfel de transitere va scadea. (sursa: http://news.bbc.co.uk )

 


Publicat de :
Alexandru Padineanu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Imbracamintea de protectie e mai eficienta decat cremele solare
Purtarea hainelor protectoare e mai eficienta decat folosirea cremelor solare in prevenirea cancerului de piele si in stoparea efectelor de imbatranire ale razelor solare, conform cercetatorilor din Zurich.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro