S-a sesizat faptul ca persoanele cu un indice al greutatii corporale de 40 sau mai mult chiar, sunt expusi de sase ori mai mult riscului de dezvoltare al tumorilor maligne esofagiene, spre deosebire de cei care au acest indice cuprins intre 18.5 si 25 (valoarea normala a acestuia fiind aproximata la 30)
Conform unei echipe de cercetatorii de la Institutul de Cercetare in Medicina Queensland, din Brisbane, descoperirea a fost validata si luata in considerare independent de prezenta altor factori etiologici ai obezitatii, precum consumul de alcool sau fumatul.
Acest fapt conduce la ideea ca obezitatea este un factor independent de aparitie al cancerului esofagian, conform conducatorilor studiului, care explica aceasta teorie prin secretia crescuta de insulina, in prezeta unui tesut adipos foarte dezvoltat. Datorita hiperinsulinemiei si nivelul de factor de crestere insulin-like depaseste limitele normale.
Ambii hormoni stimuleaza cresterea celulara si inhiba moartea celulara, fenomene ce sunt principalele responsabile de aparitia cancerului.
Cercetatorii au subliniat de asemenea si faptul ca celulele adipoase secreta adipocitokine care nu fac decat sa stimuleze cresterea celulara si sa joace un rol important in procesul inflamator.
Simptome repetate de “arsura” cardiaca sau reflux gastrointestinal au fost de asemenea considerate factori majori de risc in dezvoltarea cancerului esofagian. Cu cat aceste simptome sunt mai frecvente, cu atat exista un risc mai mare de dezvoltare a acestei afectiuni.
Studiul a fost publicat in numarul din octombrie al revistei Gut (Intestinul).
Exista doua tipuri de cancer esofagian, cel care afecteaza celulele scuamoase si incepe la nivelul epiteliului esofagian si adenocarcinomul, care isi originea la nivelul celulelor caliciforme. Din fericire, aceasta forma de neoplazie este inca tinuta sub control iar tratamentele ce sunt in teste ofera noi sperante.
www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/
www.healthcentral.com/diet-exercise/
< Anterior | Urmator > |
---|