MedicalStudent.ro

Saturday
Apr 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Nu evitati excesiv soarele

Nu evitati excesiv soarele

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Conform unui studiu realizat recent, care nu face decat sa amplificile controversele in ceea ce priveste expusul la soare, persoanele care se bucura de radiatiile solare par sa traiasca mai mult.

Cercetarile atrag atentia asupra faptului ca pentru unii, beneficiile provenite din expunerea la soare sunt mai importante decat riscul aparitiei cancerului de piele.

Oamenii de stiinta, condusi de catre Johan Moan, cred ca in prezent oamenii au uitat de importanta vitaminei D, sintetizata de organism in prezenta radiatiilor solare, si de protectia pe care aceasta o ofera in fata a numeroase boli, de teama cancerului de piele.

Cercetatorii au demonstrat de asemenea faptul ca vitamina D exogena nu este la fel de eficace precum cea sintetizata de organism. Cea din urma ofera rezistenta la boli precum osteoporoza, diabetul sau rahitismul.

De remarcat este faptul ca la persoane care in medie petrec acelasi numar de ore in aer liber, sinteza de vitamina D este de 3.4 ori mai mare pentru cei apropiati de ecuator, spre deosebire de cei din Peninsula Scandinava sau de cei din Marea Britanie.

Coreland aceste rezultate cu cele ale unui studiu precedent s-a constatat faptul ca desi incidenta cancerului de colon, al celui pulmonar, mamar sau de prostata, creste pornind din emisfera nordica, catre cea sudica, persoanele care locuiesc in cea din urma au totusi o probabilitate mai mica de a deceda din aceasta cauza.

Richard Setlow sustine ca studiul realizat isi propune sa reaminteasca oamenilor ca in ciuda riscului de a dezvolta un singur tip de cancer prin expunere la soare, vitamina D are un mare beneficiu in evolutia a alte cateva tipuri de neoplazii. Foarte important este si faptul ca cei care locuiesc in emisfera nordica trebuie sa aibe un aport exogen de vitamina D mai mare ca restul, date fiind iernile lungi si zilele scurte din aceasta zona.

Din pacate pentru cei ce provin, spre exemplu din Norvegia, expunerea la soare ramane o problema, datorita pigmentului din tegumentul acestora.

Moan, al carui studiu a fost publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, recomanda expunerea la soare, cam jumatate din durata necesara unei arsuri solare.

Un alt mod de a realiza sinteza vitaminei D in prezenta razelor solare ar fi conceperea unui ecran de protectie impotriva ultavioletelor cu lungimi de unda mari, responsabile de producerea unora dintre cele mai agresive forme de cancer al pielii.

Pana va fi totusi descoperit acest dispozitiv, nu va feriti excesiv de razele soarelui, bucurati-va de ele cu precautie.

www.nlm.nih.gov
www.reuters.com


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Fumatul inainte si dupa sarcina afecteaza fertilitatea fiicei
Cercetatorii au identificat caile chimice prin care fumatul mamei inainte si dupa sarcina pot reduce fertilitatea fiicei sale cu pana la doua treimi. S-a demonstrat in numeroase studii ca fumatul tigarilor pe perioada sarcinii afecteaza fertilitatea copiilor, dar acesta este primul studiu care ofera o explicatie biologica dincolo de efect, declara cercetatorii.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro