MedicalStudent.ro

Wednesday
Dec 04th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica O dieta bogata in peste ar putea preveni pierderile de memorie si atacurile cerebrale la batrani
Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/www/static/medicalstudent.ro/www.medicalstudent.ro/public_html/components/com_community/libraries/core.php on line 601

O dieta bogata in peste ar putea preveni pierderile de memorie si atacurile cerebrale la batrani

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 

Consumul de ton si al altor specii de peste ar putea preveni declinul cognitiv si atacurile cerebrale in cazul batranilor. S-a efectuat un studiu pe 3660 de subiecti in varsta de peste 65 de ani; acestia au fost supusi unor scanari cerebrale pentru determinarea blocarilor capilarelor sau micilor leziuni craniene ce ar putea provoca atacuri cerebrale, dementa sau scaderea capacitatilor intelectuale.

Scanarile au fost reluate dupa 5 ani la 2313 de participanti.

Subiectii au fost chestionati si asupra dietei lor.

Rezultatul studiului a evidentiat faptul ca persoanele care consumau peste bogat in acizi grasi omega-3 (DHA sau EPA) de trei ori pe saptamana aveau un risc mai scazut cu 26% de a dezvolta dementa sau atac cerebral comparativ cu cei care nu consumau peste in mod regulat; consumul saptamanal al unei portii de peste bogat in acizi grasi scadea riscul cu 13%.

Studiul a evidentiat si faptul ca cei care consumau peste in mod regulat aveau putine modificari in materia alba.
Aceste rezultate au fost inregistrate la cei care consumau peste la gratar sau fiert, si nu peste prajit.

Tipurile de peste care contine cantitati ridicate de nutrienti DHA sau EPA sunt somonul, tonul, macroul, heringul, sardinele si ansoa.

Produsele vegetale cu nivel ridicat de acizi grasi omega-3 sunt fructul de kiwi (Actinidia chinensis), uleiul de in (Linum usitatissimum) si fructele de mur (Rubus occidentalis).

Sunt necesare mai multe studii privind efectul protector al constituentilor uleiului de peste, in special al acizilor grasi omega-3.

Numeroase studii au aratat ca acizii omega-3 au efect antiinflamator. Se pare ca grasimile omega-3 intalnite frecvent in alimentatia japonezilor si a mediteraneenilor determina rata scazuta a bolilor de inima din acele regiuni.


www.medicalnewstoday.com
www.bio-medicine.org
www.redorbit.com

 


Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (1)

Subscribe to this comment's feed
Omega3
0
Se cunoaste de mult timp si este dovedit ca acizii grasi omega-3 joaca un rol extrem de important in regimul alimentar al oamenilor. In special, doi acizi grasi omega-3 gasiti in uleiurile de peste, EPA (acid eicosapentaenoic) si DHA (acid docosahexaenoic) au fost cercetati.

In prezent, cea mai recenta cercetare stiintifica nu numai ca valideaza in continuare rolul important jucat de acizi grasi omega 3 EPA si DHA in sanatatea umana, ci a aratat, de asemenea, ca exista o intreaga familie de acizi grasi omega-3, 8 in total, care contribuie la asigurarea unei alimentatii optime ale omului. Acest lant nutritional de acizi grasi omega-3 extrem de important incepe cu ALA (acidul alpha linoleic) si se termina cu DHA (acidul docosahexaenoic), facand sase pasi importanti intre acestia doi. Fiecare este cunoscut a avea propria sa biochimie unica si sprijina rolul “sinergetic” in nutritia umana cu omega-3.

O proportie mare din populatie traieste fara sa primeasca suplimente cu spectru larg de omega-3, timp de saptamani, si uneori luni. Sa nu mai vorbim despre faptul ca mult peste este suspect din cauza contaminarii mediului.
TineretefaraBatranete , martie 18, 2010 | url

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Reducerea cantitatii de sare nu scade siguranta alimentelor
Se pare ca alimentele cu o cantitate scazuta de sare sunt la fel de sigure sau chiar mai sigure decat produsele cu un nivel crescut de sare, in ciuda asteptarilor ca scaderea cantitatii de sare din alimente ar creste riscul infectarii cu bacterii.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro