Consumul de ton si al altor specii de peste ar putea preveni declinul cognitiv si atacurile cerebrale in cazul batranilor. S-a efectuat un studiu pe 3660 de subiecti in varsta de peste 65 de ani; acestia au fost supusi unor scanari cerebrale pentru determinarea blocarilor capilarelor sau micilor leziuni craniene ce ar putea provoca atacuri cerebrale, dementa sau scaderea capacitatilor intelectuale.
Scanarile au fost reluate dupa 5 ani la 2313 de participanti.Subiectii au fost chestionati si asupra dietei lor.
Rezultatul studiului a evidentiat faptul ca persoanele care consumau peste bogat in acizi grasi omega-3 (DHA sau EPA) de trei ori pe saptamana aveau un risc mai scazut cu 26% de a dezvolta dementa sau atac cerebral comparativ cu cei care nu consumau peste in mod regulat; consumul saptamanal al unei portii de peste bogat in acizi grasi scadea riscul cu 13%.
Studiul a evidentiat si faptul ca cei care consumau peste in mod regulat aveau putine modificari in materia alba.
Aceste rezultate au fost inregistrate la cei care consumau peste la gratar sau fiert, si nu peste prajit.
Tipurile de peste care contine cantitati ridicate de nutrienti DHA sau EPA sunt somonul, tonul, macroul, heringul, sardinele si ansoa.
Produsele vegetale cu nivel ridicat de acizi grasi omega-3 sunt fructul de kiwi (Actinidia chinensis), uleiul de in (Linum usitatissimum) si fructele de mur (Rubus occidentalis).
Sunt necesare mai multe studii privind efectul protector al constituentilor uleiului de peste, in special al acizilor grasi omega-3.
Numeroase studii au aratat ca acizii omega-3 au efect antiinflamator. Se pare ca grasimile omega-3 intalnite frecvent in alimentatia japonezilor si a mediteraneenilor determina rata scazuta a bolilor de inima din acele regiuni.
www.medicalnewstoday.com
www.bio-medicine.org
www.redorbit.com
< Anterior | Urmator > |
---|
In prezent, cea mai recenta cercetare stiintifica nu numai ca valideaza in continuare rolul important jucat de acizi grasi omega 3 EPA si DHA in sanatatea umana, ci a aratat, de asemenea, ca exista o intreaga familie de acizi grasi omega-3, 8 in total, care contribuie la asigurarea unei alimentatii optime ale omului. Acest lant nutritional de acizi grasi omega-3 extrem de important incepe cu ALA (acidul alpha linoleic) si se termina cu DHA (acidul docosahexaenoic), facand sase pasi importanti intre acestia doi. Fiecare este cunoscut a avea propria sa biochimie unica si sprijina rolul “sinergetic” in nutritia umana cu omega-3.
O proportie mare din populatie traieste fara sa primeasca suplimente cu spectru larg de omega-3, timp de saptamani, si uneori luni. Sa nu mai vorbim despre faptul ca mult peste este suspect din cauza contaminarii mediului.