MedicalStudent.ro

Wednesday
Dec 04th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Igiena bucala si bolile cardiovasculare

Igiena bucala si bolile cardiovasculare

Evaluare articol: / 17
Cel mai slabCel mai bun 

Igiena orala?Cercetatorii din Irlanda si Marea Britanie suspecteaza persoanele carora le sangereaza gingiile si au o igiena bucala precara. Daca nu se spala regulat pe dinti pot sa isi creasca riscul de afectiuni cardiovasculare. Se presupune ca bacteriile din cavitatea bucala patrund in torentul sanguin prin aceste leziuni gingivale si se ataseaza trombocitelor, ducand la formarea de cheaguri care pot intrerupe aportul de sange al inimii, ducand astfel la ischemie coronariana si infarct.

Studiul a fost facut de specialistii in microbiologie de la Universitatea Bristol din Marea Britanie si de la Royal College of Surgeons din Irlanda. “Cavitatea bucala este probabil cel mai murdar loc din organism” a declarat Dr Steve Kerrigan. Ea este colonizata de pana la 700de specii bacteriene. Iar daca la nivelul cavitatii bucale exista un vas de sange deschis, bacteriile vor patrunde cu usurinta in circulatia sanguina si vor intalni trombocitele – responsabile in mod normal de coagulare. Atasandu-se trombocitelor, bacteriile fac ca aceste mici celule sa agrege in interiorul vasului, blocand astfel partial circulatia. In acest fel este impiedicata circulatia sangelui catre inima si poate sa survina un infarct.

In trecut, aceasta problema putea fi rapid rezolvata prin antibioterapie agresiva, dar aceasta posibilitate este din ce in ce mai putin viabila datorita faptului ca bacteriile se transforma in organisme din ce in ce mai rezistente, capabile sa faca fata mai multor antibiotice.

Bolile cardiovasculare sunt la momentul actual printre cele mai periculoase. Streptococcus gordonii si Streptococcus sanguinis sunt doua bacterii care colonizeaza cavitatea bucala si care sunt implicate frecvent in astfel de infectii pe cale sanguina, iar in zilele noastre aceste infectii bacteriene sunt recunoscute ca fiind un factor de risc independent pentru bolile cardiovasculare.

Asadar se poate spune ca indiferent daca esti slab, ai o dieta corespunzatoare si un mod de viata corect, daca nu iti ingrijesti dintii iti cresti riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.

Cercetatorii de la universitatea Bristol au cautat sa afle cum reusesc bacteriile sa determine formarea cheagurilor. Acestia au explicat ca fiecare bacterie leaga mai multe trombocite, acestea condensandu-se astfel in jurul bacteriilor. Prin coagulare bacteriile reusesc sa se ascunda de celulele sistemul imun si in acelasi timp sa se protejeze de antibiotice. Aceasta descoperire explica si de ce antibioticele nu sunt intotdeauna eficace in tratarea bolii cardiace de origine infectioasa, si evidentiaza necesitatea introducerii unor noi medicamente care sa vindece boala.

Cercetatorii si-au propus si sa determine punctul exact unde trombocitul se leaga de molecula bacteriana. Dupa ce vor fi aflat acest lucru, vor putea sa faca medicamente care sa tinteasca exact acel loc.

Dr. Kerrigan a afirmat ca au fost descoperite si niste proteine de pe suprafata bacteriilor care par a fi implicate in formarea cheagurilor. Dupa ce au distrus aceste proteine, prin tehnologie genetica, bacteriile nu au mai fost capabile sa produca coagularea. Aceste proteine ar putea fi tinta noilor medicamente si vaccinuri.

www.medicalnewstoday.com

 


Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Lipsa somnului poate cauza afectiuni psihice?
Nu este nici o indoiala ca avem nevoie de somn; studii legate de lipsa somnului evidentiaza dereglari ale sistemului imunitar si deficiente in controlul greutatii corporale.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro