MedicalStudent.ro

Wednesday
Dec 04th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Influenta pisicilor asupra riscului aparitiei eczemei la copiii mici

Influenta pisicilor asupra riscului aparitiei eczemei la copiii mici

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 

Prezenta unei pisici in casa poate cauza aparitia eczemelor la bebelusii care au o mutatie genetica responsabila de slabirea functiei de bariera protectoare a pielii, afirma cercetatorii.

 

Riscul aparitiei eczemei in primul an al vietii a fost cel putin dublu in randul copiilor care aveau o pisica in casa si care purtau si mutatia, mutatie care consta intr-o deficienta a proteinei filagrina, sustin Hans Bisgaard de la University Hospital Gentofte si colegii sai.

Expunerea copiilor la caini sau acarienii din praful de casa nu a avut niciun efect asupra riscului de aparitie a eczemelor, au demonstrat doua studii efectuate de acestia. Pentru a reduce riscul eczemelor, copiii cu aceasta mutatie nu ar trebui sa fie expusi la pisici in primele cateva luni de viata.

Filagrina este componenta majoritara a keratohialinei ce se gaseste in stratul granulos al epidermei si care ajuta la reducerea pierderii de apa si care asigura protectie impotriva agentilor din mediu. Grupul doctorului Bisgaard a demonstrat anterior ca variantele nefuntionale ale genei care determina formarea filagrinei sunt principalele cauze care duc la aparitia eczemelor.

Pentru a vedea daca expunerea timpurie a alergenilor se adauga la riscul genetic, cercetatorii au examinat doua grupuri, primul, din Copenhaga, cuprinzand 379 nou-nascuti cu un risc crescut si al doilea grup, cuprinzand 503 copii de la Manchester Asthma and Allergy Study.

In ambele studii, mutatii ale filagrinei au reprezentat pentru experti cele mai importante influente asupra riscului de eczeme la varste timpurii. In grupul de mare risc, 28% dintre copii au fost diagnosticati cu eczema inainte de primul an de viata (echivalentul a 105 copii). Printre cei 40 de copii cu mutatii grave ale filagrinei din grupul din Copenhaga, 18% aveau un caine in casa la nasterea lor, 11% au avut o pisica si 3% si caine si pisica.

Prezenta pisicilor se pare ca a fost singurul factor dintre alergeni care a crescut riscul aparitiei eczemelor, insa doar la copiii cu mutatii ale filagrinei. Prezenta cainilor a fost asociata cu o reducere a aparitiei eczemelor, dar fara o interactie cu genotipul filagrinei.

In grupul din Manchester, 37% din cei 503 copii au dezvoltat eczeme la varsta de un an. Si aici, un numar redus de copii a avut mutatii ale filagrinei (10%, 50 in total). Au avut aceeasi probabilitate de a avea animale de companie in casa ca si ceilalti copii. (17%, comparativ cu 22% au avut un caine, 13.2% comparativ cu 12% au avut o pisica si 5,1% comparativ cu 4% au avut ambele animale.

Grupul din Manchester a confirmat riscul crescut al dezvoltarii eczemei la varsta de un an, cu mutatii ale filagrinei, desi riscul crescut al acestor copii, cu o pisica in casa, nu a fost asa crescut ca cel din grupul din Copenhaga.
In acest studiu, un caine in casa a demonstrat ca tinde sa aiba un rol protector, dar nu in mod semnificativ. Niciun studiu nu a demonstrat o interactiune semnificativa cu acarienii din praful din casa.

Efectul pare sa fie independent de sensibilizarea alergica, mecanismul fiind necunoscut, afirma cercetatorii. Alte posibilitati sunt endotoxinele, cum ar fi colonizarea bacteriilor care intra pe cale respiratorie, sau “acea expunere la pisici poate fi un marker surogat pentru alte influente necunoscute ale mediului inconjurator care penetreaza bariera imperfecta a pielii datorita unei sinteze defectuoase a profilagrinei”, declara ei.

Cercetatorii au luat in considerare numarul redus de copii din ambele studii care au avut si mutatia respectiva si o pisica in casa.


Publicat de :
Teodor Ana
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Lipsa de somn si obezitatea

Alaturi de aportul alimentar, exercitiile fizice si fondul genetic, se pare ca si somnul intervine in controlul greutatii. Desi ceilalti factori sunt luati in serios, lipsa somnului este adesea trecuta cu vederea. Exista doi hormoni principali implicati in reglarea apetitului si a aportului alimentar, ale caror niveluri variaza dramatic in timpul somnului - leptina si ghrelina.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro