Un studiu despre efectele muzicii asupra consumului de alcool, realizat intr-un mediu controlat, a dezvaluit faptul ca muzica ascultata la volum ridicat favorizeaza consumul unei cantitati mai mari de alcool intr-o perioada scurta de timp.
Cercetatorii au vizitat in mod discret doua baruri timp de trei sambete intr-un oras de marime mijlocie in vestul Frantei. Subiectii studiului, 40 de barbati cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani, nu erau constienti de faptul ca erau observati. Au fost inclusi numai cei care au comandat o halba de bere (aproximativ 250ml). Cu permisiunea detinatorilor barurilor, observatorii au putut sa modifice nivelurile de volum ale muzicii in mod aleatoriu (fie 72 dB, nivelul normal, sau 88 dB, nivel considerat ca fiind inalt) inainte de a-si alege un participant. Dupa ce participantul observat parasea barul, nivelurile muzicii erau din nou selectate aleatoriu si un nou participant era ales.Rezultatele au dezvaluit ca nivelurile ridicate ale volumului muzicii conduc la consumul crescut de bauturi alcoolice.
Au fost elaborate doua ipoteze pentru a explica acest fenomen. Prima ipoteza se refera la excitarea sistemului nervos produsa de catre muzica, ceea ar putea explica mancatul si bautul rapid in baruri.
A doua ipoteza se refera la impactul negativ al muzicii tari asupra interactiilor sociale in baruri, subiectii vorbind mai putin si band mai mult.
In Franta, peste 70.000 de persoane mor anual datorita consumului cronic de alcool; mai mult, alcoolul este asociat cu majoritatea accidentelor de masina.
Statisticile arata ca 10% dintre romani sunt dependenti de alcool. Ultimele statistici arata cifre de-a dreptul ingrijoratoare: peste 500.000 de romani sunt dependenti de alcool, acesta fiind drogul cu cea mai larga utilizare in lume.
Daca luam in consideratie raporturile OMS, conform carora in jurul fiecarui dependent mai sufera inca 7 persoane, realizam ca aproape 4 milioane de locuitori ai Romaniei traiesc intr-un cosmar comun: alcoolismul.
De asemenea, consumul de alcool intr-un bar este asociat cu fumatul, fapt care mareste potentialul carcinogen al fiecarei componente in parte.
Initial, s-a considerat ca alcoolismul este un simptom al unei tulburari psihice. În prezent, se crede ca este in sine o boala, care provoaca probleme psiho-emotionale si fizice.
Acestea sunt efecte ale bolii, nu cauze, si nu se pot rezolva decat prin tratarea eficienta a alcoolismului. Netratat, alcoolismul se agraveaza progresiv, pana la nivele avansate de deteriorare, chiar daca pot aparea intre timp, perioade de remisiune.
www.medicalnewstoday.com
www.romfest.org
farmacist.pulsmedia.ro
< Anterior | Urmator > |
---|