Simptomele care apar in urma contactarii virusului sunt reprezentate de varsaturi si diaree, deosebit de raspandita la copii, aproximativ 600000 dintre acestia decedand anual in tarile dezvoltate in urma infectiilor cu rotavirusuri. Incepand cu 2006 s-au introdus vaccinurile care par sa fie sigure si foarte eficiente. Acestea sunt singura posibilitatea de tratament care elimina complet virusul din organismul uman. Masurile de igiena bine respectate au de asemenea un rol esential in transmiterea infectiilor de la o persoana la alta.
Intre 2001 si 2004 s-a desfasurat cel mai extins program de testare al unui vaccin conceput vreodata. In acesta au fost inclusi mai mult de 70000 de copii, din aproximativ 70 de tari. Rezultatele testelor au confirmat siguranta si eficacitatea vaccinului.
Atunci cand organismul uman este atacat de diferite microoorganisme, sistemul imun se activeaza si produce numeroasa proteine cu rolul de a ataca organismul strain. Vaccinurile au rolul de a stimula sistemul imun prin introducerea unui virus a carui infectiozitate este atenuata, producandu-se in organism anticorpi impotriva acestuia.
Compania farmaceutica Merck’s a conceput noul vaccin impotriva rotavirusurilor folosind o tulpina a acestora, numita WC3, care in urma “coinfectiei” cu alte tulpini de Reoviridae ofera protectie sigura.
Spre finalul lui 2006, Food and Drug Administration si-a dat aprobarea pentru comercializarea RotaTeq, un vaccin viu atenuat, cu administrare orala, care previne gastroenterita de cauza virala (infectii cu rotavirusuri) la copii. Medicii experti in boli infectioase administreaza vaccinul in trei etape, la varsta de 2, 4 si 6 luni.
Odata administrat vaccinul ajunge din stomac in intestinul subtire, unde induce raspunsul imun, acest segment al tubului digestive fiind principalul incriminat de declansarea febrei, varsaturilor si deshidratarii in cazul infectiei cu rotavirus.
Expertii in boli infectioase au avut nevoie de 26 de ani pentru a produce RotaTeq. Inainte de testarile finale, acesta a fost adiministrat experimental in 12 tari, pe o durata mai mare de patru ani.
Medicii estimeaza ca mai sunt necesari aproximativ inca doi ani de zile pana cand copiii vor fi vaccinati in mod obligatoriu cu RotaTeq.
Se spera ca administrarea acestui vaccin va fi un success la nivel mondial si ca in cativa ani, rata copiilor spitalizati in stare grava cu infectie cu rotavirusuri va scadea cu 98%.
www.fda.gov/bbs/topics/news
www.immunizationinfo.org/vaccineInfo/
www.sciencedaily.com
< Anterior | Urmator > |
---|