MedicalStudent.ro

Thursday
Apr 03rd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Contracararea efectelor privarii de somn

Contracararea efectelor privarii de somn

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii Wake Forest au aratat pe maimute ca efectele privarii de somn asupra performantei cognitive pot fi contracarate atunci cand peptidul orexin-A a fost administrat.

"Aceste descoperiri sunt importante pentru ca au o posibila aplicabilitate practica." spune dr. Samuel A. Deadwyler, profesor de fiziologie si farmacologie la Wake Forest. "In urma acestui studiu ar putea beneficia pacientii suferind de narcolepsie si alte afectiuni care implica somnul. Dar are aplicabilitate si in cadrul muncitorilor care lucreaza in ture, in armata sau in alte ocupatii in care somnul este in mod regulat limitat, dar cerintele cognitive raman ridicate."

Orexin-A, cunoscut si ca hipocretin-1, este un peptid secretat in mod natural de creier si are rol in reglarea somnului. Este secretat de un numar mic de neuroni, dar afecteaza multe regiuni ale creierului in timpul zilei; oamenii care au un nivel normal de orexin-A reusesc sa ramana treji. Atunci cand animalele sau oamenii sunt privati de somn, creierul tinde sa produca mai multa orexin-A, dar cel mai adesea fara a avea succes in mentinerea starii de veghe o perioada mai lunga decat permite ritmul circadian.

Echipa de cercetatori, formata din dr. Linda Porrino si dr. Robert Hampson, de la Wake Forest si dr. Jerome Siegel de la Univestitatea California, au studiat efectele orexin-A la maimutele care fusesera tinute treze timp de 30-36 de ore, pana a doua zi, la testele normale ale zilei. Performantele la aceste teste au fost evident mai scazute.

Totusi, cand acestor maimute care nu dormisera li s-a administrat orexin-A i.v. sau printr-un spray nazal imediat inaintea testului, performatele au revenit la nivelul preconizat. Cercetatorii au observat de asemenea ca, atunci cand maimutele primeau orexin-A prin intermediului sprayului nazal, aveau rezultate mai bune la testari decat atunci cand primeau substanta i.v.

"Evaluarea activitatii cerebrale a maimutelor in timpul testelor prin tehnici imagistice non-invazive a arata si o imbunatatire prin orexin-A, care a revenit la nivelul normal." spune Deadwyler. "Mai mult, am observat ca orexin-A in doze moderate nu are efect asupra animalelor care nu erau private de somn."

www.news-medical.net


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Ucide telefonul mobil mai mult decat fumatul?
Un nou studiu releva faptul ca telefoanele mobile ar putea fi cauza, intr-un tarziu, de decesele omanilor, intr-o masura mai mare decat fumatul. Dr. Vinni Kurana, Australia a primit 14 premii pentru lucrarile in care a tratat diverse teme privind cancerul, publicand de asemenea cateva din rezultatele studiilor sale referitoare la rolul telefoanelor mobile in dezvoltarea neoplaziilor.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro