In vreme ce adultii care consuma cantitati mici pana la moderate de alcool au o rata mai scazuta de dezvoltare a bolilor cardiovasculare decat alti adulti, efectul alcoolului asupra creierului este mai putin clar. Exista dovezi ca un consum exagerat de alcool este corelat cu atrofierea creierului. Nu se stie insa care sunt efectele unui consum redus sau moderat de alcool asupra creierului.
Volumul creierului descreste cu varsta cu o rata estimativa de 1.9% pe deceniu, concomitent cu cresterea a leziunilor materiei albe. Aceste modificari apar de asemenea asociate instalarii dementei si conduc la un deficit accentuat al memoriei si al proceselor cogntivie.Totusi, un consum moderat de alcool a fost asociat cu un risc scazut de aparitie al bolilor cardiovasculare.Pornind de la aceasta idee, cercetatorii au presupus ca o cantitate redusa de alcool poate atenua descresterea in volum a creierului, “actiunea” acestui din urma organ fiind dependenta de starea sistemului cardiovascular.
Carol Ann Paul de la Wellesley College, alaturi de colegii sai, a studiat 1 839 adulti, cu varsta medie de 60 de ani, in cadrul Framingham Offspring Study inceput in 1971. O parte din cei care au luat parte la acest studiu au fost inclusi si in cadrul Framingham Heart Study cu sotii/sotiile lor. Intre 1999 si 2001 participantii au fost supusi unei IRM (imagistica prin rezonanta magnetica) si unui control periodic al starii generale de sanatate. Pacientii au raportat numarul bauturilor alcoolice pe care le-au consumat pe saptamana, varsta, sexul, educatia, inaltimea, indicele de masa corporala si li s-a stabilit profilul Framingham de risc de infarct miocardic (care calculeaza riscul infarctului bazandu-se pe varsta, sex, presiune sanguina si alti factori).
“Exista o relatie lineara negativa semnificativa intre consumul de alcool si volumul total al creierului”, afirma Carol Ann Paul.
Desi la barbati exista o probabilitate mai mare de a consuma alcool, asocierea dintre consumul de alcool si volumul creierului este mai stransa la femei. Acest lucru se poate datora factorilor biologici, inclusiv dimensiunilor mai reduse ale femeilor si susceptibilitatii mai mari la efectele alcoolului.
“Sunt necesare si alte studii pentru a confirma aceste rezultate”, afirma autorii studiului. Acest studiu sugereaza ca, spre deosebire de anumite efecte benefice in preventia bolilor cardiovasculare, consumul de alcool nu are niciun efect protector asupra creierului.
www.medicalnewstoday.com, archneur.ama-assn.org
< Anterior | Urmator > |
---|